Motivul ciudat pentru care a fost reținut și amendat un bărbat la Moscova. Are legătură cu războiul din Ucraina

Beatrice Dumitru 21.04.2022, 22:36
Motivul ciudat pentru care a fost reținut și amendat un bărbat la Moscova. Are legătură cu războiul din Ucraina

Războiul declanșat de Moscova în Ucraina i-a determinat pe ruși să iasă pe străzi pentru a protesta, iar  mulți dintre ei au fost renuți de poliție. Unii din motive absurde, așa cum este cazul unui bărbat reținut la începutl lunii martie la Moscova. Vladimir Putin a dat o lege potrivit căreia rușii riscă până la 15 ani de închisoare dacă răspândesc „informații false” despre forțele armate.

De ce a fost arestat un bărbat la Moscova

După declanșarea agresiunii din Ucraina, în marile orașe din Rusia au avut loc mai multe proteste împotriva războiului, iar sute de persoane au fost arestate. Printre acestea și o tânără îmbrăcată în rochie de mireasă și cu un buchet de flori în mână. Un alt bărbat a fost reținut dintr-un motiv absurd.

Bărbatul în vârstă de 40 de ani a fost reținut în centrul Moscovei, pentru că purta pantofi sport în culorile galben și albastru, sub acuzația de participare la un protest neautorizat, potrivit publicației independente ruse The Insider. Avocatul acestuia a spus că poliția a considerat încălțămintea „un mijloc de agitație”.

Motivul ciudat pentru care a fost reținut și amendat un bărbat la Moscova. Are legătură cu războiul din Ucraina
Încălțămintea pentru care a fost reținut bărbatul. Sursa foto: The Insider.

Bărbatul a fost reținut pe 6 martie, la ieșirea dintr-un centru comercial unde fusese să cumpere cadouri soției și fiicei sale. Poliția l-a arestat în Piața Teatrului din Moscova și l-a dus la Departamentul Afacerilor Interne din Lianozovo. Acolo a fost întocmit un proces-verbal de poliție în temeiul părții a 5-a a articolului 20.2 din Codul penal (nerespectarea regulilor de organizare a unui miting), care arăta că bărbatul a strigat lozinci la un miting neautorizat. Instanța l-a amendat cu 10.000 de ruble, dar bărbatul urmează să facă apel.

Alte persoane arestate în urma protestelor

De la începutul războiului împotriva Ucrainei, în toată Rusia, poliția a reținut toate persoanele care, într-un fel sau altul, au vorbit despre război, pace și Ucraina.

Pe 2 aprilie, un protestatar a fost reținut la Moscova deoarece avea în mână un pachet de șuncă Miratorg, cu partea a doua a cuvântului tăiată, rezultând astfel cuvântul „pace” în rusă. Pe 28 martie, un altul care deținea un card bancar Mir a fost reținut lângă stația de metrou Lubianka din Moscova. Pe 18 aprilie, polițiștii din Izhevsk au numit un dans în cerc pe cântecul „Să fie întotdeauna soare”, un miting împotriva războiului.

Trei acuzții au fost formulate împotriva unui locuitor din Novosibirsk din cauza unui afiș pe care scria „Putin ar trebui să demisioneze”, în timp ce în Ivanovo, un bărbat a fost reținut din cazua unui afiș pe care scria «*** ****». Potrivit instanței, asteriscurile semănau cu sloganul „Nu războiului”, iar steaua cu cinci colțuri era „un simbol ideologic important” al Armatei Roșii a Muncitorilor și Țăranilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...