Motivul banal pentru a care a fost împușcat, în Predeal, un pui de urs șchiop. Ce explicații au venit din partea Ministerului Mediului

Andrei Cezar 30.06.2020, 14:44
Motivul banal pentru a care a fost împușcat, în Predeal, un pui de urs șchiop. Ce explicații au venit din partea Ministerului Mediului
Un pui de urs a fost împușcat în Predeal, cu acordul Ministerului Mediului, pe motiv că ” se obișnuise cu oamenii ”. Animalul trăia de doi ani în zonă și nu atacase pe nimeni, iar în plus era șchiop de un picior. Execuția a fost făcută în văzul turiștilor.

Cum motivează Ministerul Mediului împușcarea puiului de urs șchiop

Localnicii din zona unde obișnuia puiul de urs să vină spun că animalul era inofensiv, iar oamenii care îl vedeau îi dădeau de mâncare.

„Ursul era de doi ani aici, trăia printre noi. Se obișnuise cu oamenii și într-una din zile a ieșit din curte în miezul zilei și a apărut vânătorul căutându-l și avertizând lumea că e periculos.

Vine de mic, a fost lăsat de ursoaică, probabil, după ce a făcut alți pui, și se obișnuise. Și turiștii îi dădeau de mâncare și venea chiar și ziua, nu numai seara. El trecea printre oameni se speria, în momentul când vedea mișcare fugea din fața oamenilor, nu a fost niciodată agresiv.” a spus proprietara pensiunii în apropierea căreia se afla puiul de urs, potrivit Digi 24.

Femeia spune că oamenilor nu le era frică de animal și că cei care au sunat la 112, pentru a anunța prezența ursului în oraș, au fost turiștii.

”Nu, noi nu am anunțat, doar că turiștii, în momentul în care văd un urs pe stradă probabil sunau la 112 și atunci se alertau autoritățile. Noi nu am sunat niciodată. Nu ne era frică pentru că el era ca și un câine al casei. Venea, mânca din locul în care mâncau și câinii și nu a fost agresiv, nu am avut motive să ne speriem sau îngrijorăm în momentul în care apărea.

El a ieșit din curte de la noi, a trecut peste stradă, se duce în locul în care știa că găsește mâncare și vânătorul a venit și a avertizat lumea să intre din stradă pentru că ursul e periculos. El s-a retras către pădure și apoi nu am mai văzut ce s-a întâmplat”, a mai spus proprietara pensiunii.

Motivul banal pentru a care a fost împușcat, în Predeal, un pui de urs șchiop. Ce explicații au venit din partea Ministerului Mediului
Motivul banal pentru a care a fost împușcat, în Predeal, un pui de urs șchiop. Ce explicații au venit din partea Ministerului Mediului

Purtător de cuvânt al Ministerului Mediului: ”animalul nu mai putea fi relocat”

În replică, purtătorul de cuvânt al minstrului Mediului a declarat că animalul nu mai putea fi relocat pentru că se obișnuise prea tare cu oamenii, motiv pentru care a trebuit să fie împușcat.

„Avem un caz clar de animal sălbatic, de urs care a pătruns în intravilanul localității. Avem, din păcate, din ce în ce mai multe cazuri și trebuie să stabilim de la început că astfel de cazuri nu sunt admisibile. Ce am auzit mai devreme de la doamna care a intrat în direct pe mine m-a șocat. Un animal sălbatic în intravilanul unei localități, tratat precum un animal domestic, precum un câine, așa cum a spus doamna, mi se pare cel puțin reprobabil.” a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan.

Autoritățile atrag atenția că animalele sălbatice care pătrund în orașe pot deveni extrem de periculoase.

”Orice animal sălbatic de talia unui urs, trebuie să știe toți cei care ne ascultă, că în momentul în care pătrunde în intravilan, este un animal imprevizibil și poate ucide. Trebuie îndepărtat de acolo cât mai repede prin orice metodă.

Vânătorul respectiv a apărut în zonă în urma unor apeluri la 112. Trebuie să înțelegem că respectivul animal care era monitorizat de luni de zile, exista un ordin de recoltare. Vorbim de un animal, din păcate, cu comportament deviant, care în urma analizei s-a constatat că el nu mai putea fi relocat în sălbătice, el fusese de mic învățat de către cei care l-au hrănit să vină în localitate și să ia contact cu omul.

Împușcarea este ultima soluție, se încearcă îndepărtarea animalului sa relocarea acestuia. Din păcate, ursul este un animal care acoperă un teritoriu extrem de vast și relocarea, în timp, nu ne-a demonstrat decât că mutăm problema în altă parte” a mai declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, la Digi 24.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe