Moscova amenință NATO. Cum va reacționa dacă alianța va aduce forțe nucleare mai aproape de granițele Rusiei

Beatrice Dumitru 14.05.2022, 15:26
Moscova amenință NATO. Cum va reacționa dacă alianța va aduce forțe nucleare mai aproape de granițele Rusiei

Vladimir Putin nu vede NATO ca pe o alianță defensivă, ci ca pe o amenințare la adresa securității Rusiei și a cerut retragerea trupelor din Europa de Est. Decizia sa de a invada Ucraina a determinat Finlanda și Suedia să ia în calcul aderea la NATO, ceea ce nu este deloc pe placul Moscovei, care le-a avertizat în repetate rânduri cu privire la acest aspect.

Nou avertisment al Rusiei pentru NATO

Decizia anunțată de președintele Finlandei de a aplica pentru aderarea țării sale la NATO, urmată de Suedia, ar duce la extinderea alianței militare occidentale, mișcare pe care președintele rus Vladimir Putin și-a propus să o prevină.

Alexander Grușko, adjunctul ministrului rus de Externe, a declarat că Moscova va lua măsuri de precauție corespunzătoare dacă NATO va desfășura forțe și infrastructuri nucleare mai aproape de granițele Rusiei. El a mai spus că țara sa nu are intenții ostile față de Finlanda și Suedia și nu vede motive „adevărate” pentru ca acestea să se alăture alianței NATO.

Moscova amenință NATO. Cum va reacționa dacă alianța va aduce forțe nucleare aproape de granițele Rusiei
Rusia nu vrea ca NATO să se extindă pe flancul estic.

Va fi necesar să răspundem, luând măsuri de precauție adecvate care să asigure viabilitatea descurajării”, a declarat Alexander Grușko, citat de Reuters.

Rusia a avertizat de multe ori Finlanda și Suedia

El a reluat declarația anterioară a Kremlinului, potrivit căreia răspunsul Moscovei la posibila extindere a NATO va depinde de cât de aproape mută alianța mijloacele militare spre Rusia și de infrastructura pe care o desfășoară.

Imediat după ce Finalnda și Suedia și-au exprimat intenția de a deveni membre NATO, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că Moscova va trebui să-și consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică pentru a restabili echilibrul militar, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare. El a mai spus că nu mai poate fi vorba despre o Baltică „fără nucleare”, referire la exclava Kaliningrad,

Și purtătotul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cererea Finlandei de aderare la NATO reprezintă o mișcare ostilă care, „cu siguranță”, reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei. Mai mult, Ministerul rus de Externe a subliniat că Moscova va trebui să ia „măsuri de răzbunare, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale”.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este o alianță militară defensivă formată în 1949 de 12 țări, inclusiv SUA, Marea Britanie și Franța, pentru a contracara amenințarea expansiunii ruse sovietice postbelice în Europa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...