Mormânt comun, descoperit la Timișoara. E neașteptat ce s-a găsit în el

Redacția IMPACT 07.05.2020, 14:38
Mormânt comun, descoperit la Timișoara. E neașteptat ce s-a găsit în el

Un mormânt comun a fost descoperit, la Timișoara. În mod cutremurător, osemintele datează dintr-o perioadă foarte grea din istorie. De asemenea, este vorba despre o descoperire impresionantă făcută de curând de o echipă de specialiști din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Mormânt comun, descoperit la Timișoara

Mormântul comun de la Timișoara datează din momentul unei epidemii. Lăcașul de veci descoperit de curând de o echipă de arheologi, din care au făcut parte dr. Andrei Stavilă şi Darius Nica, este unul cu o vechime impresionantă. Vechi de sute de ani, mormântul este unul în care au fost îngropați șase adulți, alături de un copil. Cu toții au fost victimele îmbolnăvirii de ciumă. Descoperirea este una recentă, în orașul din vestul României.

„Nu este pentru prima dată când locuitorii Timişoarei experimentează consecinţele nefaste ale unei epidemii. Tifosul sau ciuma sunt molime care s-au abătut frecvent asupra oraşului, atât în perioada stăpânirii otomane (1552-1716), dar şi ulterior, în timpul celei habsburgice (1716-1860). Este posibil ca mormântul colectiv cercetat pe şantierul arheologic din zona străzii Oituz să documenteze un astfel de episod nefericit din istoria oraşului”, a fost anunțul făcut de Arheologia Banatului, potrivit descoperă.ro.

Mormânt comun, descoperit la Timișoara. E cutremurător ce s-a găsit în el
O echipă de arheologi din Timișoara a făcut o descoperire remarcabilă

E cutremurător ce a fost găsit în interior

Mormântul comun de la Timișoara ar avea o vechime de 280 de ani și în interior se regăsesc oseminte ale unor bolnavi de ciumă. Mai există și câteva elemente care le-au sugerat specialiștilor că locul este unul ce datează din timpul unei epidemii de ciumă. Săpăturile pentru a putea fi posibilă o asemenea descoperire au început în luna octombrie din 2019.

„În primul rând se remarcă numărul mare al defuncţilor aflaţi în acelaşi mormânt, şase adulţi şi un copil. Pe de altă parte crucea dublă şi pandantivul, găsite la gâtul copilului, vin să completeze, în acest sens, povestea complexului arheologic”, au mai precizat arheologii din Timișoara.

Urmăriți Impact.ro și pe