Fostă profesoară de matematică, inclusiv în mediul liceal, Monica Tatoiu e de părere că, în cazul incidentului grav de la „Liceul Ion Creangă”, când un cadru didactic a fost atacat cu un cuțit, vina principală aparține familiei. Monica Tatoiu ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Impact.ro, că și ea a trecut printr-o situație aproape similară, pe vremea când preda.
Monica Tatoiu consideră că părinții sunt principalii vinovați, în cazul în care un elev devine agresiv: „Totul pleacă de la părinți. Un copil care nu vede agresivitate la el acasă nu va avea niciodată o idee asemănătoare la clasă. Spun asta și din propria mea experiență, fiindcă am profesat câțiva ani buni. Școala nu poate suplini niciodată rolul părinților. Sunt lucruri cu care vii din familie.
Poate școala să se dea și peste cap, dacă nu se prind de tine, când ești mic, degeaba! Familia și mediul social în care se învârt copiii noștri au și astăzi un rol mai mult decât determinant asupra vieții lor. Era la fel și pe vremea noastră, doar că timpurile erau puțin diferite, ceea ce explică și năzdrăvăniile care erau pe atunci la modă”, mai spune ea.
Monica Tatoiu atrage însă atenția și asupra pregătirii psihopedagogice a profesorului din ziua de astăzi: „Când intri în meseria asta, îți trebuie o bună pregătire și de ordin psihopedagogic. Nu e suficient să intri la clasă și să te așezi la catedră, ca să câștigi respectul celor din fața ta. Trebuie să fii pregătită să faci față chiar și unor provocări neașteptate. Îmi amintesc că și eu am trecut prin momente delicate.
Spre exemplu, aveam în clasă, cândva, la începuturile mele de profesoară, un băiat care repeta pentru a patra sau a cincea oară clasa. Și individul ăsta, căci copil nu prea mai era, a aruncat cu pietre după mine. M-am întors către el și i-am șoptit apăsat să nu mai repete greșeala a doua oară. I-am spus doar atât: ”Băiete, eu sunt în evidența Spitalului 9 de nebuni. Ca atare, pot să te și omor, dacă vreau, fiindcă nu voi păți nimic!”. N-am mai avut de atunci niciun fel de probleme cu acela! Și vă pot spune că nu a ajuns bine, fiindcă nu știu peste cât timp avea să fie închis pentru nu știu acte nelegale”, a rememorat ea întâmplarea personală, exclusiv pentru Impact.ro.
Monica Tatoiu e și acum de părere că un profesor trebuie să știe să-și cucerească poziția și respectul, în fața clasei, nu doar prin pregătirea profesională, cât mai bună, ci și prin stabilirea unor reguli clare privind statul elev-profesor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Trebuie să găsești o cale să le cucerești nu doar atenția, ci și respectul. Dacă nu poți să-l obții pe cel al majorității, atunci măcar pe cel al liderilor de facto ai clasei. Și lucrurile vor stat cu totul altfel, vă asigur!”, adaugă cea care cunoaște foarte bine psihologia umană, conducând cu succes și o importantă companie privată de pe piața cosmeticelor.
Pe de altă parte, Monica Tatoiu e de părere că recentul incident demonstrează și eșecul predării religiei în școli, care nu a reușit să modifice mentalitățiile și temperamentele, în maniera în care ea a fost transmisă până în prezent.
„Văd că mai nou se prefigurează ideea ca Religia să fie materie opțională la examenul de Bacalaureat. Poate că nu e o idee rea, dar nu materia care se predă așa cum se predă în ultimii 30 de ani. Fiindcă ea nu a produs schimbări în mintea copiilor noștri, așa cum mulți poate ne așteptam!”, mai spune Monica Tatoiu, pentru Impact.ro.