Modificarea care va apărea pe noile taloane de pensie din 2023. Detaliul la care trebuie să fie atenți românii

Anca Manolica 24.11.2022, 17:53
Modificarea care va apărea pe noile taloane de pensie din 2023. Detaliul la care trebuie să fie atenți românii

Preşedintele Casei de Pensii a făcut un anunț important cu privire la noile taloane de pensii. Daniel Baciu a spus cum vor arăta și ce va scrie pe cupoane, odată cu majorarea punctului de pensie de la 1586 de lei, cât este acum, la 1784 de lei cât va fi în prima lună a anului care vine. Modificarea care va apărea.

Cum vor arăta noile taloane de pensie

Sunt aproximativ cinci milioane de pensionari în România, adică tot atâtea cupoane de pensii de tipărit. Acestea se vor schimba odată cu majorarea punctului de pensie de la 1586 de lei, cât este acum, la 1784 de lei cât va fi de la începutul anului viitor

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a oferit informații importante cu privire la noile taloane. Potrivit acestuia, procesul de tipărire va începe pe la jumătate lunii decembrie, având în vedere că trebuie ca actul normativ să se publice în Monitorul Oficial.

„Orice decizie politică, în speță a coaliției de guvernare, trebuie până la urmă transpusă într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. 

Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii, să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă. Este vorba de niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în bazele de date. 

Tipărirea cupoanelor începe undeva pe la jumătatea decadei, pe la 15 decembrie, ar trebui publicat în Monitorul Oficial, în grafic, astfel încât începând chiar cu 1 ianuarie 2023, pensionarii să primească deja pensiile mărite”, a spus acesta, joi, 24 noiembrie.

Taloane de pensie noi
Taloane de pensie noi

Ce va apărea scris pe noile cupoane

Potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, pe noile cupoane se va regăsi atât valoarea pensiei, cât și valoarea ajutorului pentru cei care au venituri sub 1500 de lei. Așadar, în cazul unui pensionar care are 1450 de lei, pe talon va scrie valoarea pensiei, dar și valoarea ajutorului, respectiv 1.000 de lei, sumă ce va veni în două tranșe.

Prima tranșă de 500 de lei se va acorda chiar în luna ianuarie, deci, pe lângă pensie, va trebui să regăsească și acest bonus scris pe talonul de pensie.

Citește și: Cum poate fi obţinut talonul de pensie electronic. Detaliile de care trebuie să ţină cont pensionarii

Atenție, însă, la pensiile ale căror sumă depășește chiar și cu un leu suma de 1.500 de lei:

  • Persoanele cu pensia sub 1.500 de lei beneficiază de ajutor suplimentar, ajutor pentru alimente şi ajutor pentru facturi.
  • Persoanele cu o pensie între 1.501 și 2.000 de lei vor primi un ajutor mai mic. Aşadar, o diferenţă de numai 1 leu la pensie te poate lăsa fără ajutoare de la stat.
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...