Misterul vechi de 70 de ani a fost elucidat. Speculațiile despre „spionul rus” au făcut înconjurul lumii

Beatrice Dumitru 27.07.2022, 14:51
Misterul vechi de 70 de ani a fost elucidat. Speculațiile despre „spionul rus” au făcut înconjurul lumii

În urmă cu 70 de ani, pe o plajă din Somerton, în sudul orașului australian Adelaide. era descoperit cadavrul unui bărbat. Experții criminaliști nu au aflat niciodată despre cine este vorba și nici cauza morții, însă un cercetător spune că a elucidat unul dintre cele mai captivante mistere ale Australiei.

Misterul „Omului din Somerton”, rezolvat

În 1948, cadavrul unui bărbat bine îmbrăcat a fost găsit prăbușit pe o plajă din Australia. O țigară pe jumătate fumată se afla pe pieptul său și în buzunar avea un vers dintr-un poem persan, dar anchetatorii habar nu aveau cine era. Au curs multe teorii despre identitatea persoanei decedate, supranumită „Omul din Somerton”, inclusiv că era un spion rus.

Dar după mai bine de 70 de ani, un cercetător spune că a rezolvat misterul „Omului din Somerton”, care se numește Carl Webb. Și nu era un agent rus, ci mai degrabă un inginer electrician născut în Melbourne, notează BBC.

Misterul vechi de 70 de ani a fost elucidat. Speculațiile despre „spionul rus” au făcut înconjurul lumii
Biletul cu codul găsit în buzunarul „Omului din Somerton”. Sursa foto: BBC

Descoperiri derutante

Pe 1 decembrie 1948, cadavrul a fost descoperit pe un dig de pe plaja Somerton din Adelaide, iar bărbatul era îmbrăcat într-un costum și cravată și părea să aibă vârsta de 40 sau 50 de ani. În buzunar avea bilete de autobuz și de tren, gumă de mestecat, niște chibrituri, doi piepteni și un pachet de țigări. Nu avea portofel, nu avea bani numerar și nici act de identitate.

Etichetele de pe costumul lui fuseseră tăiate, iar examinatorii criminaliști au bănuit că fusese otrăvit. Alte descoperiri curioase au derutat autoritățile, cum ar fi o valiză, mai multe articole de îmbrăcăminte cu etichetele rupte și scrieri incoerente despre care s-a crezut că ar fi un cod. De asemenea, avea în mână o bucată de hârtie ruptă pe care era scris în persană Tamam Shud, adică „s-a terminat”.

Amprentele „Omului din Somerton” au fost trimise în jurul lumii, dar nimeni nu l-a putut identifica. Și așa a fost înmormântat în cimitirul din Adelaide în 1949, cu o piatră funerară pe care scria: „Aici zace bărbatul necunoscut care a fost găsit la Somerton Beach”.

Analizarea ADN-ului

Rămășițele bărbatului misterios au fost exhumate anul trecut, în luna mai, pentru a fi supuse testărilor criminalistice, în încercarea de a rezolva cazul. Derek Abbott, profesor la Universitatea din Adelaide, a reușit să analizeze ADN-ul bărbatului din Somerton folosind firele de păr conservate atunci când autoritățile au realizat un model de ipsos al feței sale.

El a făcut echipă cu un renumit expert criminalist din SUA, Colleen Fitzpatrick, pentru a construi un arbore genealogic extins folosind ADN-ul. Și de la 4.000 de nume, cei doi au ajuns la Carl Webb. Ei au găsit apoi rudele în viață ale bărbatului, folosind ADN-ul lor pentru a-i confirma identitatea.

E ca și cum ai urca pe Muntele Everest și ai acel amestec de bucurie că ești în vârf, dar și oboseală și epuizare”, a spus profesorul despre descoperire.

Cine este Carl Webb?

Potrivit profesorului Abbott, Webb s-a născut în 1905 într-o suburbie din Melbourne și era cel mai mic dintre cei șase copii ai familiei. S-a căsătorit cu Dorothy Robertson, cunoscută sub numele de Doff Webb și cel mai probabil acest lucru l-a adus la Adelaide.

Avem dovezi că el s-a separat de soția sa și că ea s-a mutat în Australia de Sud. Deci, posibil, el a venit să o caute”, a spus profesorul Abbott.

Cazul bărbatului a atras atenția internațională, dar autoritățile nu au putut determina niciodată cauza decesului acestuia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...