Misterul „pietrelor” vii de la Costești. Presa din Anglia este fascinată de ele

Beatrice Dumitru 16.01.2023, 12:47
Misterul „pietrelor” vii de la Costești. Presa din Anglia este fascinată de ele

România găzduiește unul dintre cele mai misterioase fenomene. „Pietrele” vii de la Costești, la nici 40 de km distanță de orașul Vâlcea, arată ca ceva de pe altă planetă, dar sunt cu adevărat de pe acest Pământ și sunt formate în mod natural prin procese geologice. Presa din Anglia este fascinată și a scris despre misterioasele pietre.

„Pietrele” vii ale României

Pietrele „vii” ale României, cunoscute sub numele de tovanți, s-au format în urmă cu aproximativ 6,5 milioane de ani într-o deltă și sunt structuri minerale unice care imită viața plantelor și a mamiferelor și pot crește de la câțiva milimetri până la zece metri. Misterioasele pietre par să crească la fel ca țesutul vegetal și dau „naștere” unor pietre noi la fel ca un animal.

Trovanții din micuțul sat Costeşti arată ca niște bule din piatră și variază foarte mult ca mărime, unele cu diametrul de câțiva metri, altele suficient de mici pentru a încăpea în palma mâinii. „Pietrel” vii au fost numite pentru prima oară „trovanți” de geologul Gheorghe Murgoci în 1907, în lucrarea „Terțiarul din Oltenia cu privire la sare, petrol și ape minerale”.

Misterul „pietrelor” vii de la Costești. Presa din Anglia este fascinată de ele
„Pietrele” vii de la Costești. Sursa Foto: Muzeul Trovanților

Trovanții din România au vârste foarte diferiți. Nu apar pur și simplu din pământ, sunt prezente în masa de nisipuri de diferite vârste geologice care ajung în aflorimente naturale sau în cariere de nisip”, a spus dr. Mircea Ticleanu de la Institutul Geologic din România pentru MailOnline și preluat de Daily Mail.

Trovanții impresioneaza prin diversitatea formelor

Trovant este un sinonim pentru termenul german „Sandsteinkonkretionen”, care înseamnă „nisip cimentat”, cuvântul fiind  folosit pentru prima dată în literatura geologică din România, a mai spus dr. Ticleanu. Vizitatorii sitului Costeşti se pot plimba pe lângă marea varietate de pietre sferice şi elipsoidale, care cresc încet după ce plouă.

Sunt compuse în principal din piatră, înconjurată de nisip care formează coaja. Mineralele din apa de ploaie formează o reacție în interior care creează presiune, ceea ce face ca roca să crească și să se înmulțească. La fel ca inelele care alcătuiesc circumferința copacilor, trovanții dezvăluie straturi atunci când sunt sparte, fiecare reprezentând o perioadă de creștere.

Costeştiul nu este singurul loc în care se găsesc „pietrele” vii, ci s-ar afla în toată zona carpatică a României, Însă cele din satul vâlcean impresioneaza prin diversitatea formelor şi au diametre mari. Sunt sferice și au formă de ou, dar multe dintre ele au forme ciudate. Una dintre trăsăturile trovanţilor de la Costeşti este prezenţa a numeroși „microtrovanţi”, tuberculi mai mici care cresc pe suprafaţa celor mari.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...