SPECIAL

Misterioasele morți ale marilor scriitori români. De la comploturi ale KGB, până la accidente neverosimile

Beatrice Dumitru 04.08.2022, 15:27
Misterioasele morți ale marilor scriitori români. De la comploturi ale KGB, până la accidente neverosimile

Trei decese care rămân nelămurite, iar cei în cauză sunt trei mari scriitori români. Ceea ce-i unește este talentul, dar și misterul care învălie dispariția lor. De-a lungul timpului au apărut multe speculații , dar chiar și după atâția ani rămân neclare detaliile despre moartea lor. Accidente sau crime?

Cum a murit Nicolae Labiș

Atunci când a încetat din viață, la sfârșitul anului 1956, Nicolae Labiș era un tânăr poet în vârstă de 21 de ani. Născut în decembrie 1935 într-o familie de învățători din Suceava a căpătat repede o faimă literară, iar poemul „Moartea căprioarei” este o capodoperă a literaturii române.

În seara zilei de 9 decembrie 1956, după o masă la care își aniversase ziua de naștere, scriitorul a suferit un ciudat accident de tramvai, chiar în centrul Bucureștiului. Aparent, amețit de alcool el și-a pierdut echilibrul și a căzut între două vagoane, fiind accidentat grav. Traumatism al coloanei vertebrale şi paraplegie, acesta a fost diagnosticul pus de medici.

Misterioasele morți ale marilor scriitori români. De la comploturi ale KGB, până la accidente neverosimile
Nicola Labiș a murit la vârsta de 21 de ani.

După zece zile de speranţe și suferințe poetul s-a stins fără să înțelegă cine și de ce i-a dorit moartea. Primele zvonuri au spus că acesta a fost împins fie de vreun călător, fie de vreun alt scriitor invidios, dar sunt multe ipoteze legate de dispariția lui. Că a fost asasinat de ruși, de români sau de evrei. Imre Portik, prietenul lui Nicolea Labiş, a redat în cartea „Hora morții”, una dintre ultimele discuții cu poetul, aflat pe patul de spital.

N-am fost beat. E adevărat că am băut în după-amiaza şi în seara aceea, dar nici măcar ameţit n-am fost. Nu am căzut singur, am fost îmbrâncit din spate de cineva… Nu ştiu cine a fost. (…) Eram cu capul în aer, cu faţa în jos şi vedeam cum sar din şine scântei galbene şi verzui. În timp ce eram târât aşa, am simţit câteva lovituri puternice ale vagonului din urmă în spate”, ar fi mărturisit Nicolae Labiș.

Ce spune sora lui Nicolae Labiș

Margareta Labiș, sora poetului, spunea într-un interviu pentru evz.ro că acesta avea un profund presentiment al morții, o presimțea, dar nu știa de unde va veni. Ea crede că Nicolae Labiș nu a fost ucis de români și a povestit că, pe patul de spital, fratele său i-a spus că accidentul a fost provocat.

Am fost tras de palton și împins. De atunci, pentru mine, totul a fost clar. Cineva i-a provocat acel teribil accident. Că a fost vorba de o agentură rusească, asta ca să folosesc un termen consacrat, că a fost mâna KGB-ului, nu mai știu”, a adăugat Margareta Labiș.

Aceasta a mai dezvăluit un detaliu interesant, despre care crede că are legătură cu moartea lui Nicolae Labiș. La ziua unei prietene, poetul a semnat, la propunerea acesteia, un memoriu prin care se cerea recâștigarea Basarabiei de la ruși. „Aceasta a fost picătura care a umplut paharul morții lui Nicolae”, consideră aceasta. Versiunea anchetatorilor este însă că accidentul s-a produs din vina poetului, aflat în stare avansată de ebrietate.

Misterul morții lui Marin Preda

Scriitorul Marin Preda a fost găsit mort în camera cu numărul șase a Palatului Mogoșoaia, dar decesul său este învăluit în continuare în mister. La momentul morții, în mai 1980, Marin Preda era un scriitor consacrat, în vârstă de 58 de ani.

La începutul anului 1980 apăruse romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”, care a avut un succes imens. La numai două luni de la acest evenimet, Marin Preda murea, aparent, tot din cauza consumului de alcool, înecat în propria vomă. Oficial, certificatul medico-legal a atestat consumul mare de alcool şi moartea prin asfixie mecanică. El a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 16 mai, de către scriitorul Dan Claudiu Tănăsescu.

Am urcat în goană scările din marmură şi am bătut la uşa camerei cu numarul 6. Niciun raspuns. Am mai ciocănit o dată. Linişte. Am apăsat clanţa şi uşa maronie s-a deschis. Marin Preda părea că doarme într-o poziţie nefirească”, a povestit scriitorul.

Misterioasele morți ale marilor scriitori români. De la comploturi ale KGB, până la accidente neverosimile
Marin Preda a avut un succes imens cu romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”.

În jurul morţii subite a scriitorului s-a creat o adevărată teorie a conspiraţiei. Marin Preda putea fi ucis de un agent sovietic KGB sau chiar de un agent al securității române la ordinul Moscovei. Scriitorul îi supărase pe ruşi după apariţia romanului ”Delirul”, publicat în 1975. În această carte, vândută în 100.000 de exemplare,  el îl pune într-o lumină favorabilă pe mareşalul Antonescu, ceea ce nu a fost pe placul sovieticilor.

Familia lui Marin Preda este convinsă că acesta nu a murit din cauze naturale, iar fratele său Alexandru Preda a fost convins că Securitatea l-a omorât pentru că devenise un scriitor incomod pentru regimul comunist.

Cred, în sinea mea, nu puţin, ci mult, că în mod cert a fost omorât. Dumnezeu ştie de cine şi cum”, declara acesta într-un interviu, citat de Adevărul.

În ultimii ani de  viaţă, Marin Preda a fost urmărit de Securitate, iar declaraţiile soţiei sale arătau că acesta era şicanat cu telefoane, ameninţat şi speriat.

De ce a murit Mihail Sebastian

Povestea lui Mihail Sebastian, pe numele lui adevărat Iosif Hechter, este povestea evreului prigonit care nu a cunoscut liniştea. Renegat de evrei pentru că dorea armonizarea cu valorile româneşti şi, pe de altă parte, era ţinta antisemitismului din ce în ce mai agresiv.

29 mai 1945, o zi de marţi, avea să fie ultima din viaţa lui Mihail Sebastian. În acea dimineață primise vestea că piesa sa „Steaua fără nume” urma să fie reprezentată „pe toate scenele lumii”. Trebuia doar să mai semneze contractul, însă nu a mai apucat acel moment.

Misterioasele morți ale marilor scriitori români. De la comploturi ale KGB, până la accidente neverosimile
Mihail Sebastian a murit la vârsta de 37 de ani.

Deși avea un traseu precis, de la care nu se abătea niciodată, în acea zi fatidică, Mihail Sebastian, care mergea la Universitate, a ales să-l schimbe, iar la ora 15:00, pe Bulevardul Regina Maria un camion l-a lovit în plin, cînd traversa pe la stația de tramvai de la biserica Sf. Nicolae.

A fost transportat de urgență la un dispensar, dar nu s-a mai putut face nimic pentru el. Avea 37 de ani. Și decesul lui Mihail Sebastian a ridicat multe semne de întrebare. Accident sau crimă? S-au făcut diverse speculaţii dar dosarul rămâne deschis și astăzi. Familia scriitorului a lansat ipoteza că Sebastian ar fi fost ucis, invocând în primul rând faptul că șoferul camionului, pe nume Ion Zapodeanu nu a avut un dosar adevărat în urma accidentului.

Urmăriți Impact.ro și pe