Mircea Lucescu, interviu emoționant. „Antrenez speranța ucrainenilor”. Cum i-a ajutat Volodimir Zelenski pe jucătorii lui Dinamo Kiev să ajungă în România

Sorin Barbu 06.04.2022, 16:17
Mircea Lucescu, interviu emoționant. „Antrenez speranța ucrainenilor”. Cum i-a ajutat Volodimir Zelenski pe jucătorii lui Dinamo Kiev să ajungă în România

Mircea Lucescu a încercat să ajute încă de la începutul războiului fotbalul din Ucraina. A făcut eforturi ca jucătorii străini de la Dinamo Kiev și Șahtior Donețk să plece din țară și tot el a avut inițiativa ca fotbaliștii campioanei Ucrainei să se pregătească la București. În această problemă s-a implicat personal președintele Volodimir Zelenski.

Mircea Lucescu a dezvăluit cum i-a ajutat Volodimir Zelenski pe jucătorii din Ucraina

Au trecut 42 de zile de când Ucraina a fost atacată de armata rusă din ordinul președintelui Vladimir Putin. 42 de zile în care s-au înregistrat mii de morți, iar zece milioane de ucraineni și-au părăsit casele. Mai bine de patru milioane au trecut granița, speriați de imaginile crude ale războiului care le-a sfâșiat țara.

Mircea Lucescu a fost în Kiev în momentul în care armata rusă a ajuns aproape de oraș. Abia atunci s-a decis să plece acasă, cu mașina. Din România i-a ajutat pe jucătorii străini de la Dinamo Kiev și Șahtior să plece din țară, iar acum se pregătește la Snagov cu fotbaliștii campioanei Ucrainei. Speră ca în acest mod internaționalii să fie mai bine pregătiți pentru partida cu Scoția, din semifinala barajului pentru Cupa Mondială.

„Fotbalul nu trebuie să se oprească în vreme de război, deși campionatul este întrerupt și până la play-off-ul pentru Cupa Mondială mai sunt două luni. În orașele asediate de ruși sunt oameni care mor ori suferă pentru că nu mai au nimic: muncă, mâncare, încălzire și electricitate.

Fotbalul poate fi pentru ei puntea între iadul pe care îl trăiesc și revenirea la normalitate care sperăm că se va întâmpla cât mai curând.

Sportul îi ține pe oameni împreună în cele mai întunecate momente și pune în legătură pe cei din afara Ucrainei cu cei din interior care luptă pentru libertate. Noi și Șahtior ne antrenăm și sperăm să jucăm amicale importante. Nimeni nu ne refuză, am și vorbit cu multe cluburi mari”, a declarat „Il Luce”, în Corriere dello Sport.

Mircea Lucescu le-a povestit jurnaliștillor italieni că jucătorii lui Dinamo Kiev nu ar fi ajuns la București, dacă nu s-ar fi implicat în această problemă președintele Volodimir Zelenski. În Ucraina a fost decretată „Legea marțială”, de cum a început conflictul, iar bărbații între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara decât dacă au trei sau mai mulți copii.

Zelenski, după negocierile de pace: „Ucraina nu e naivă”

„Transferul la București al jucătorilor lui Dinamo Kiev a fost posibil și grație președintelui Zelenski. El înțelege ce-ar însemna dacă naționala ar merge în Qatar. Șahtior e în Turcia, însă poate în curând noi și ei ne vom antrena împreună, vom fi două echipe care joacă pentru țara lor.

Ucraina vrea să obțină calificarea la Mondiale pe teren, nu printr-o invitație a FIFA. Celălalt obiectiv e de a juca în scopuri umanitare în orașe mari pentru a ajuta la adunarea de fonduri, care să fie donate copiilor ucraineni ce suferă de război”, a mai afirmat Lucescu.

Dinamo Kiev se antrenează în aceste zile într-o bază din Snagov. Conducătorii echipei din Ucraina pregătesc mai multe partide amicale, cu echipa foarte mari, sub un slogan special.

Urmăriți Impact.ro și pe