EXCLUSIV

Mircea Dinescu candidează, în 2024, la președinția României, în locul lui Klaus Iohannis? „Nu e deloc simplu să te înhami la așa ceva”. Dezvăluiri din culisele lumii politice. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 15.02.2023, 18:02
Mircea Dinescu candidează, în 2024, la președinția României, în locul lui Klaus Iohannis? „Nu e deloc simplu să te înhami la așa ceva”. Dezvăluiri din culisele lumii politice. EXCLUSIV

Mircea Dinescu (72 de ani) cochetează cu ideea de a se înscrie în cursa prezidențială de anul viitor. Una care se anunță mai sărăcăcioasă ca oricând după 1990 în materie de nume sonore:

„Dacă mă lovește marea pasiune, cine știe, aș putea spune da unei asemenea provocări. Însă, mi-e milă de mine, fiindcă știu că nu există recunoștință în politică și nu e deloc simplu să te înhami la așa ceva”, afirmă Mircea Dinescu în interviul exclusiv pentru Impact.ro.

Alegerile prezidențiale viitoare sunt programate la finele anului 2024

El a lăsat să se înțeleagă faptul că s-a gândit la o asemenea variantă, în contextul în care la finele anului 2024 românii vor trebui să-l aleagă pe succesorul lui Klaus Iohannis în fruntea statului.

„Nu știu în prezent ce aș face dacă aș primi o eventuală asemenea propunere, de a candida pentru fotoliul de la Cotroceni. Mă mai gândesc!”, a admis același Mircea Dinescu.

Cunoscutul poet, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, dar și membru al Partidului Comunist Român, înainte de 1990, nu s-a mai arătat până astăzi deschis unui asemenea nou și eventual capitol al vieții sale.

El a fost și a rămas o figură cunoscută a vieții publice românești, de după 22 decembrie 1989, intrând de multe ori în dispute de idei cu fiecare dintre foștii președinți ai țării de după 1990, fie că a fost vorba despre Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu sau Klaus Iohannis.

Mircea Dinescu
Mircea Dinescu, un poet atent la tot și la toate, cel puțin în ultimele decenii

Crede că nu am avut președinți capabili să empatizeze cu oamenii

„Sufăr foarte tare, vă spun sincer, când văd că nu am avut parte de președinți capabili să empatizeze cu cei din jurul lor. Mă refer la cei de după 1990! Și, nu doar noi! Turcii, spre exemplu! Acum nu mai departe de câteva luni, marele Recep Erdogan făcea tot felul de amenințări la adresa grecilor.

Acum, după ce l-a zguduit cutremurul și are cu adevărat probleme serioase, a devenit brusc mult mai atent la ce spune. La fel s-a întâmplat și cu cel din Siria. Ce vreau să spun cu asta? Că există peste noi o inteligență superioară care e atentă la ceea ce facem. S-o fi supărat și soarele ăsta sau creierul pământului când au văzut că ne ținem doar de prostii și războaie!”, a mai adăugat Mircea Dinescu.

Exemplul clasei politice românești interbelice

În opinia lui Mircea Dinescu, nu e exclus momentul unor schimbări în clasa politică.

„În perioada interbelică am avut multe figuri politice remarcabile. Foarte buni oratori, cu doctorate susținute cu brio la Paris și la Viena, cu idei clare. Take Ionescu, zis și Tăchiță, gură de aur pentru talentul său oratoric, sau Brătienii, sunt doar câteva exemple!

Existau și situații în care oamenii simpli își făceau agenda zilei dorind să asiste personal la discursul nu știu cărui politician român în parlament. Asta nu se mai întâmplă astăzi. Când a fost ultima dată când, aflându-ne în toiul unei discuții cu prieteni buni, să le fi făcut semn să tacă fiindcă am observat nu știu politician român la televizor, pe care am simțit nevoia să-l ascultăm?!”, a mai spus el, pentru Impact.ro.

Pe de altă parte, Mircea Dinescu crede că vom avea parte de surprize la viitoarele nominalizări pentru funcția supremă în stat: „Nu cred nici în candidatura lui Marcel Ciolacu, nici în cea lui Nicolae Ciucă. Nici unul și nici celălalt nu vor avea curajul s-o facă! Veți vedea!”.

Urmăriți Impact.ro și pe