Ministrul Sănătății: ”E inacceptabil ca atât de multe cadre medicale să fie nevaccinate”. Soluția propusă de Ioana Mihăilă

Iancu Andreea, Anca Manolica 28.05.2021, 14:09
Ministrul Sănătății: ”E inacceptabil ca atât de multe cadre medicale să fie nevaccinate”. Soluția propusă de Ioana Mihăilă

Campania de vaccinare anti-Covid din România are ca țintă atingerea unui număr de 5 milioane de persoane imunizate până la 1 iunie. În ciuda relaxărilor anunțate de către autorități, care încearcă să stimuleze vaccinarea prin diferite măsuri care facilitează accesul la unele servicii pentru cei imunizați, există încă reticențe, chiar din partea unor cadre medicale, încă nevaccinate. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a propus o serie de soluții pentru a corecta acest dezechilibru.

Propunerile ministrului Sănătății pentru acele cadre medicale nevaccinate

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit recent despre problemele din campania de vaccinare, oficialul susținând că este inacceptabil ca personalul medical să fie reticent la imunizare. Totuși, cum decizia de vaccinare aparține fiecăruia, autoritățile nu pot obliga acele cadre medicale nevaccinate să se imunizeze. Pe de altă parte, personalul din spitale care nu s-a vaccinat va trebui să poarte echipamente complete de protecție. Totodată, ministrul a menționat faptul că stimulentul prin care s-a încercat impulsionarea cadrelor medicale să se vaccineze l-a reprezentat redeschiderea de secții noi, cu condiția ca 70% din personal să fie imunizat.

Mi se pare inacceptabil să existe această reticență (la vaccinare – n.r.). Inclusiv în ordin, cred că și în forma finală, am prevăzut un stimulent să încerce să atingă o țintă cât mai mare de vaccinare în rândul personalului medical. Un stimulent însemnând că partea asta de relaxare, de redeschidere de noi secții în spital să se facă cu condiția ca personalul medical să fie vaccinat într-o proporție de 70% sau să existe acest balans între personalul nevaccinat care va purta echipament de protecție și nu-i foarte confortabil în lunile de vară să umbli în echipament complet de protecție sau personalul vaccinat care va purta echipament de protecție, într-o formă mai sumară, evident mai confortabilă. Cu echipament complet de protecție și doar dacă nu are un înlocuitor, a explicat ministrul Sănătății în cadrul interviului oferit HotNews.ro LIVE.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre acele cadre medicale nevaccinate
Campania de vaccinare din România ar trebui să ajungă la 5 milioane de imunizați până la 1 iunie
foto – Inquam

În privința situației în care un asistent medical este nevaccinat și nu a trecut nici prin boală, oficialul român consideră că este esențial ca la intrarea în contact cu pacienții să poarte un echipament complet de protecție.

În principiu, am prefera ca asistentul medical nevaccinat, netrecut prin boală, să nu aibă interacțiune directă sau ea să fie limitată, sau echipament complet de protecție, a mai spus ministrul Sănătății.

Situația campaniei de vaccinare în România

Cele mai recente date arată că până ieri, 27 mai, în țara noastră au fost imunizate 4.232.837 de persoane, dintre care 871.783 doar cu prima doză și 3.361.054 cu ambele doze, printre acestea aflându-se și 94.290 de persoane care au fost vaccinate cu doza unică a serului Johnson & Johnson. Pe de altă parte, reacțiile adverse înregistrate de la debutul campaniei de vaccinare în România au atins cifra de 15.942. Autoritățile speră ca românii să se vaccineze într-un număr cât mai mare, astfel încât să fie eliminate tot mai multe restricții.

De la 1 iunie facem relaxări. Am prezentat un calendar al relaxărilor pentru 1 iunie, 1 iulie, 1 august. Ne ținem de el. În ședința de joi sau vineri vom avea măsuri pentru 1 iunie. Dacă este nevoie să ajustăm și pentru celelalte perioade vom ajusta acum. Am discutat și cu cei afectați direct, vom îmbunătăți unele măsuri. Obiectivul campaniei de vaccinare e acela de a elimina pandemia, avem cifre foarte bune privind rata de pozitivare. Accelerarea campaniei de vaccinare din ultima perioadă a avut rezultate, valul 3 a dispărut. Nu avem niciun motiv să nu mergem cu măsurile de relaxare mai departe, a declarat Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...