Ministrul Mediului, despre noua taxă auto din România: „Vrem să descurajăm poluarea”

Ana Chivu 21.01.2021, 15:41
Ministrul Mediului, despre noua taxă auto din România: „Vrem să descurajăm poluarea”

Ministrul Mediului aduce detalii noi despre taxa auto. Șoferii trebuie să știe că nu va mai fi în forma în care a existat până acum. Iată anunțul oficialului despre ultimele modificări!

Anunț oficial al ministrului Mediului. Detalii despre taxa auto din România

Tánczos Barna a fost întrebat în cursul zilei de joi, în cadrul unei conferințe susținute la Craiova, dacă a fost atins subiectul taxei auto. Ministrul Mediului a anunțat că în acest anul nu va mai fi introdusă nicio formă de taxă auto, mai ales în forma în care a existat până acum.

Acesta a precizat și că România trebuie să decidă ce soluții aplică pentru îmbunătățirea calității aerului, în special în marile orașe. De asemenea, a subliniat că în Europa se aplică diverse forme de inhibare, descurajare, a acțiunilor care poluează aerul. Scopul statului nu este obținerea sumelor pentru bugetul de stat, mai indică oficialul.

„Nu se va introduce nicio formă de taxă anul acesta şi cu siguranţă nu se va introduce niciodată taxa auto în forma în care a existat, vreodată. În Europa, în vederea reducerii poluării aerului prin mijloacele de transport sunt 24 de state membre care aplică diverse forme de inhibare, de descurajare.

Sunt trei state membre care nu au absolut nicio formă de taxare a poluării. Taxarea poluării nu este un scop în sine, scopul statului nicăieri nu este obţinerea sumelor pentru bugetul de stat, ci descurajarea formelor de poluare”, a explicat ministrul Mediului.

„România trebuie să decidă ce soluţii aplică pentru îmbunătăţirea calităţii aerului”

„În niciun caz taxă auto, pentru că am văzut în zece ani că am pierdut toate procesele, este o întrebare dacă folosim taxarea poluării ca o soluţie de reducere a poluării, este o întrebare dacă folosim această soluţie la nivel naţional sau pe plan local, acolo unde avem probleme, pentru că principiul poluatorul plăteşte este un principiu… şi trebuie respectat de fiecare dată. Şi România trebuie să decidă ce soluţii aplică pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, mai ales în marile centre urbane”
Tánczos Barna, ministrul Mediului

Situația poluării în 2020
Conform fostului ministru al Mediului, 10 orașe din România trebuie să facă planuri preventive în ceea ce privește reducerea nivelului de poluare.

Acestea sunt:
Craiova
Cluj
Timișoara
Constanța
Brăila
Turnu Măgurele
Galați
Bacău
Ploiești
Pitești

„Aş vrea să vă spun că, analizând datele, voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România care au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru că este important pentru noi să avem o cât mai bună stare de sănătate a populaţiei în aceste aglomerări urbane, să prevenim şi, evident, să avem date pe care să le furnizăm opiniei publice. Ar fi trist ca România să înceapă iarăşi o corespondenţă cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte aşezări urbane din România”
Coste Alexe

Urmăriți Impact.ro și pe