Ministrul Educaţiei, declarație inedită despre propunerile Disporei pentru cercetare: „Vom vorbi despre stimularea şi atragerea creierelor importante din întreaga lume”

Elena Avramescu 11.04.2023, 08:50
Ministrul Educaţiei, declarație inedită despre propunerile Disporei pentru cercetare: „Vom vorbi despre stimularea şi atragerea creierelor importante din întreaga lume”

Cu doar o seară în urmă, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat în timp ce se afla la Timişoara că două dintre ideile diasporei româneşti din domeniul Cercetării au devenit realitate în noul pachet legislativ de la Bucureşti, fiind vorba despre internaţionalizarea din învăţământul superior, care devine o prioritate strategică şi lansarea unui program naţional de sprijinire a ştiinţelor exacte.

Propunerile Disporei pentru cercetare, discutate intens de Ligia Deca

„Se înfiinţează Programul naţional pentru internaţionalizarea universitară, în cadrul căruia vorbim despre facilităţi pentru cercetători şi profesori din diaspora, despre împuternicirea universităţilor de a-şi putea atinge misiunea nobilă, despre stimularea şi atragerea creierelor importante din întreaga lume pentru a veni şi a vedea valoarea universităţilor româneşti”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a ținut să mai precizeze că în cadrul aceluiaşi program sunt sprijinite universităţile româneşti în încercarea lor de a face parte din reţele de universităţi europene, lucru ce are o misiune identitară, fiind vorba despre a construi cetăţenia europeană.

„A doua idee venită de la diaspora este un Program naţional de sprijinire a învăţării ştiinţelor exacte, a ingineriei şi a matematicii, care vine în completarea programului similar din sistemul preuniversitar. Sprijinim în universităţi dezvoltarea de laboratoare, centre de cercetare, programe de studii multidisciplinare, resurse de învăţare, programe de mobilitate, dar şi atragerea de cadre didactice”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca, ministrul Educației
Ligia Deca, ministrul Educației

Însă asta nu este tot, deoarece Ministrul Deca a afirmat că există baza de infrastructură, cu mai mult de 230 de milioane de euro, care sunt deja direcţionaţi spre universităţi prin PNRR pentru retehnologizarea laboratoarelor consacrate, dar și pentru dotarea cu laboratoare de ultimă generaţie dedicate unor tehnologii precum inteligenţa artificială, realitate virtuală şi augmentată precum şi securitatea cibernetică.

În discuție a intervenit și ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, care a ținut să menționeze că pentru România viitorului sunt necesare trei componente, mai precis angajamentul la cel mai înalt nivel al statului pentru cercetare-inovare românească, valoarea minţilor româneşti, precum şi unitatea.

S-a demonstrat că bugetul total acordat cercetării a avut cea mai mare creştere în acest an, mai exact cu 70%, astfel că apogeul pentru economia românească a fost de cercetarea-inovarea şi mai ales transferul rezultatelor cercetării în economie.

„În al doilea rând, valoarea minţilor româneşti din întreaga lume. Cred că ţara noastră are cea mai importantă materie pe care o doreşte orice ţară, materia cenuşie. Românii din diaspora înseamnă şi conectarea României la piaţa globală a ideilor. Cea de-a treia cărămidă este unitatea”, a spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...