Ministrul Educaţiei, anunţ despre reînceperea şcolii. De ce nu se deschid toate instituţiile de învăţământ de luni

Cătălina Burghelea 07.11.2021, 11:42
Ministrul Educaţiei, anunţ despre reînceperea şcolii. De ce nu se deschid toate instituţiile de învăţământ de luni

După o vacanță forțată de două săptămâni, o parte dintre elevi se întorc fizic la școală, în timp ce restul continuă cursurile în sistem online. Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus clar de ce nu se deschid toate instituţiile de învăţământ de luni.

Sorin Cîmpeanu, anunț major despre reînceperea şcolii

Sorin Cîmpeanu a anunţat că 68% dintre şcoli încep cursurile mâine (n.r. – luni, 8 noiembrie), cu prezenţă fizică, pe primele locuri aflându-se judeţele Dolj, Vâlcea şi Dâmboviţa. Potrivit ministrului interimar al Educației, școlile și grădinițele cu rata de vaccinare peste 60% a personalului încep cursurile fizic, celelalte online.

Ce instituții de învățământ se redeschid

Ministrul Cîmpeanu este de părere că acest criteriu, ca 60% din personalul din învăţământ să fie vaccinat pentru reluarea cursurilor cu prezenţa fizică a elevilor, este o formulă de compromis cu multe neajunsuri.

Ce prevede hotărârea CNSU

Comitetul Național pentru Situații de urgență (CNSU) a adoptat, recent, hotărârea care stabilește condițiile în care școlile și grădinițele reiau cursurile. Hotărârea CNSU a fost urmată de un ordin de ministru. Sorin Cîmpeanu anunțase că, în mod sigur, școlile și grădinițele cu rata de vaccinare peste 60% a personalului încep cursurile fizic, celelalte rămânând în online.

“A trebuit să găsim un criteriu de departajare între cele care pot funcţiona cu prezenţă fizică. Faptul că s-a introdus rata de vaccinare alături de toate celelalte condiţii de reglementare, reguli de protecţie sanitară, a fost introdus în ideea creării unui mediu cât se poate de sigur pentru elevi în şcoală şi în ideea unei protecţii cât se poate de bune a profesorilor din şcoli. (…) Este o formulă de compromis cu foarte multe neajunsuri, dar trebuia găsit un criteriu. Acest criteriu a avut în vedere mediul sigur pentru copii. S-a plecat de la OMS care a propus 70% rată de vaccinare pentru a asigura imunizarea de grup. S-a luat în considerare 60% rată de vaccinare fără a se ţine cont de persoanele care au trecut prin boală”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Doi elevi s-au batut intr-o scoala din Targoviste

68% din şcoli vor începe cursurile fizic

Ministrul interimar al Educației a precizat că 68% din şcoli vor începe cursurile cu prezenţă fizică, de luni.

“68% din şcolile României încep cu prezenţă fizică. Defalcat pe judeţe, în Dolj avem 88%, în Vâlcea şi Dâmboviţa – 85%. (…) De luni, vom verifica cu echipe de control în toată ţara modalitatea în care s-a raportat rata de vaccinare. Vom verifica respectarea regulilor sanitare în şcoli prin echipe de control”, a explicat Cîmpeanu.

Astfel, 1,8 milioane de elevi din cei aproape 3 milioane ar urma să meargă fizic la școală. În Capitală, aproape 70% din școli pot să înceapă cursurile fizic.

Ordinul pentru funcționarea școlilor în România a fost modificat

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile pentru școli a fost modificat, a precizat Ministerul Educației.

După art. 3 se introduce un articol nou, care cuprinde următoarele reguli:

„Art. 31 ,,(1) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat.

(2) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor se face în regim online pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat.

(3) Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, în conformitate cu alin (1) și alin (2), cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB”, anunță Edupedu.ro.

Când este următoarea vacanță pentru elevi

Elevii nu învață foarte mult, deoarece urmează vacanța de iarnă, care începe în 23 decembrie. Elevii din gimnaziu și liceu revin la școală pe 3 ianuarie 2022, iar cei din învățământul primar pe 10 ianuarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...