Ministrul Educației, anunț de ultima oră despre noul an școlar. „Schimbarea intervine pentru învăţământul gimnazial şi liceal”

Ana Anitoiu 21.04.2022, 15:20
Ministrul Educației, anunț de ultima oră despre noul an școlar. „Schimbarea intervine pentru învăţământul gimnazial şi liceal”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț de ultimă oră, joi, despre noul an școlar, 2022-2023. Oficialul a spus că învăţământul gimnazial şi cel liceal vor suferi o modificare începând de anul viitor, iar fiecare inspectorat județean va trebui să ia o decizie pentru elevi.

Ministrul Educației, despre noul an școlar

Mai exact, ministrul Educației a explicat că doar elevii de gimnaziu și cei de liceu vor trebui să se obișnuiască cu o nouă structură a anului școlar. Adică cu cinci perioade de învățare și cinci de vacanță, în loc de patru, așa cum au avut până acum. Pentru copiii mai mici din țară deja există această împărțire a studiului și a timpului liber.

„De foarte mult timp, în România, pentru preşcolari şi pentru învăţământul primar au existat cinci perioade de învăţare, care sunt separate de cinci vacanţe. Deci, nu există absolut nicio schimbare. Schimbarea intervine pentru învăţământul gimnazial şi liceal, care aveau până acum patru perioade de învăţare şi patru vacanţe, iar acum vor avea, în anul şcolar 2022-2023, o săptămână de vacanţă la finele lunii octombrie.

Deci, vor avea cinci module de învăţare, cu o durată de şase-opt săptămâni, care corespund recomandărilor pedagogiei moderne, care să alterneze cu perioade de repaus, de vacanţă”, a spus ministrul Educaţiei, joi, în timpul unei vizite de lucru la Alba Iulia.

Ministrul Educatiei, anunt de ultima ora despre noul an scolar
Ministrul Educatiei, despre inca o modificare in noul an scolar. Foto: pexels.com

Ministrul Educației, despre o noutate din învățământ

Înainte de a anunța o noutate din învățământul românesc, Sorin Cîmpeanu a precizat că structura anului școlar ce include cinci perioade de învățare și cinci de vacanță se practică deja în 24 de state din Uniunea Europeană. Ministrul a precizat că prin această modificare, România va respecta principiile pedagogiei moderne.

Ulterior, Sorin Cîmpeanu a spus că începând de anul viitor, învățământul românesc va mai fi marcat de o noutate. Concret, după ce se vor consulta cu elevii, profesorii și părinții, inspectoratele școlare județene vor stabili când se va lua vacanța suplimentară din luna februarie.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„O altă schimbare, o noutate, cerută de mediul socio-economic, şi pe care am agreat-o, am susţinut-o şi face parte din structura anului şcolar, este aceea a unei vacanţe mobile în luna februarie. În funcţie de judeţ, fiecare inspectorat şcolar judeţean, prin consultarea cu elevii, profesorii şi părinţii, va decide dacă vacanţa din luna februarie va fi poziţionată în a doua săptămână a lunii, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a explicat că în acest fel, lăsându-i fiecărui județ libertatea de a alege în ce săptămână din luna februarie să fie luată vacanța, se va produce un efect de „uniformizare a presiunii” pe cei care oferă oportunităţi pentru sporturi de iarnă și pe reţeaua hotelieră. Oficialul a adăugat că această noutate aduce doar avantaje.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...