Ministrul Daea, despre declararea stării de calamitate în România. „Nu suntem departe”

Ana Anitoiu 13.07.2022, 13:05
Ministrul Daea, despre declararea stării de calamitate în România. „Nu suntem departe”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus că declararea stării de calamitate în România nu este departe. Oficialul a precizat că a început o procedură de stabilire a dezastrelor pentru culturile ce au fost afectate de secetă.

Ministrul Daea, despre situația agriculturii în țară

Întrebat dacă va declara sau nu stare de calamitate în România, ministrul Petre Daea a spus că el, ca inginer, nu declară, ci constată existenţa unui factor ce a determinat calamitarea produsului. Urmează să se stabilească la fața locului gradul la care au fost afectate culturile.

„Inginerul Daea constată, eu nu declar. Constată existenţa unui factor care a determinat calamitarea produsului, motiv pentru care am intrat în tiparul legal pentru a constata la faţa locului, prin comisiile stabilite de către prefect, prin ordinul prefectului, stabilindu-se concret la faţa locului, ce cultură este, ce suprafaţă este în tarlaua respectivă, care este gradul de afectare?

Şi aici avem trei praguri. Avem situaţii în care culturile nu sunt afectate sau sunt afectate puţin, dar nu este într-un procent mai mare de 50 la sută, sunt situaţii când acele culturi sunt afectate într-un procent mai mare şi sunt situaţii, astea ne interesează acum, când culturile sunt distruse pur şi simplu”, a explicat Petre Daea, la Antena 3.

Ministrul Daea, despre declararea starii de calamitate in Romania
Petre Daea. Foto: Inquam Photos/ Mircea Manole

Petre Daea, despre ce trebuie să facă fermierii

Ministrul Agriculturii a mai spus că au fost făcute demersuri pentru ca fermierii din România să poată face ceva pentru a nu fi penalizați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și pentru a nu-și pierde subvenția.

„În momentul în care am ajuns în Bucureşti, împreună cu colegii, secretarii de stat, ne-am aşezat la masa de lucru, am proiectat actul normativ, l-am semnat astăzi cu ministrul Bode, a plecat la Monitorul Oficial, am avut videoconferinţă cu toate structurile din ţară, le-am transmis ce am făcut, le-am dat liber să decidă fermierul şi să păstreze o suprafaţă de 5 la sută din tarlaua respectivă,

ca să fie probă martor pentru executarea proceselor verbale de constatare a calamităţi şi pentru a nu fi penalizaţi de către APIA să-şi piardă subvenţia. Este primul pas concret pe care l-am putut face şi pe care l-au cerut fermierii”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Cât ar mai dura până la constatarea stării de calamitate

De asemenea, ministrul Agriculturii Petre Daea a spus că nu suntem departe de momentul constatării din punct de vedere legal a stării de calamitate. Oficialul a adăugat că este secetă pedologică și că specialiștii constată că aceasta a distrus anumite plante.

Petre Daea a mai spus că face ceea ce trebuie, ca ministru al Agriculturii, și constată la fața locului gradul de afectare a culturii. După această etapă, se va stabili care a fost impactul asupra zonelor analizate. Oficialul a subliniat că nu toată țara este așa.

Ministrul a subliniat că românii vor avea pâine, întrucât deși există pierderi de recoltă, acestea nu sunt înregistrate peste tot. În plus, acolo unde s-a obţinut o producţie mai mică, calitatea este mai bună, în conformitate cu o regulă agronomică – în momentele de secetă, calitatea bobului de grâu rezultat este mai bună. Oficialul a menționat și faptul că nu există un fond special pentru calamităţi la Ministerul Agriculturii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...