Ministrul Agriculturii, despre cum afectează criza alimentară România. La nivel global sunt deja probleme

Iancu Andreea 23.05.2022, 13:38
Ministrul Agriculturii, despre cum afectează criza alimentară România. La nivel global sunt deja probleme

Cei doi ani de restricții din timpul pandemiei, alături de dezechilibrele create de izbucnirea războiului din Ucraina au dus la generarea unor crize la nivel global. Dincolo de problemele economiilor statelor lumii, criza alimentară reprezintă un subiect tot mai intens discutat, mai multe țării fiind îngrijorate pentru viitorul lor. După apariția mai multor semne de întrebare și în România, Ministrul Agriculturii a explicat cum ne afectează criza alimentară anunțată tot mai des la nivel mondial. Oficialul a explicat pe ce se bazează țara noastră.

Criza alimentară din România ridică tot mai multe îngrijorări. Ce spune ministrul Agriculturii

Tot mai mulți români sunt temători cu privire la evoluția conflictului armat de la granița cu țara noastră. Războiul din Ucraina nu a schimbat doar tabloul politic, ci și societățile, care încep să resimtă din greu creșterea prețurilor și dispariția unora dintre produsele de la raft. Criza alimentară a devenit astfel un subiect pe care îl discută mulți lideri internaționali și care a ridicat îngrijorări și în România.

În timp ce unele țări descoperă că nu mai pot asigura necesarul de consum intern, ministrul Agriculturii din țara noastră explică la ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare. Adrian Chesnoiu susține că nu avem motive de îngrijorare și susține că fermierii și procesatorii pot să asigure produsele necesare pentru consum.

„Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară! Este mesajul meu responsabil pentru toți cei care simt nevoia să dezbată problema crizelor și din perspectiva unei posibile crize alimentare care ar afecta țara noastră. Desigur, la nivel global se discută de această criză alimentară şi este vorba, în general, de statele care nu-şi pot asigura materiile prime din care se obțin produsele agro-alimentare procesate”, a transmis, luni, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe pagina de Facebook.

Criza alimentară din România, explicată de ministrul Agriculturii
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu

Țara noastră se bucură de surplus de producție

Deși mulți privesc inclusiv dezechilibrele meteo din ultima perioadă ca fiind o amenințare pentru producția de materie primă din agricultură, oficialul român este de părere că țara noastră nu are motive de îngrijorare. Mai cu seamă că, spune acesta, chiar și cei mai secetoși ani sau cei care s-au confruntat cu o prognoză meteo nefavorabilă agriculturii, producția a raportat un surplus față de nevoile de consum în cazul materiilor prime vegetale.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„România nu este în această situaţie. Noi reușim an de an, chiar și în cei mai secetoși sau meteo nefavorabili, să obținem un surplus de producție faţă de nevoile de consum, la principalele materii prime din sectorul de producție vegetală. Sunt permanent în contact cu fermierii și cu procesatorii din România pentru a mă asigura că necesarul de consum intern este stabil”, a adăugat Adrian Chesnoiu.

Ucraina, principalul furnizor de cereale pentru statele europene, este blocată de armata rusă. Exporturile care ar trebui să pornească din porturile statului condus de Volodimir Zelenski sunt oprite, astfel că transporturile din Marea Neagră care ar trebui să alimenteze țările de pe continent sunt împiedicate să mai ajungă la destinație. Rusia oferă astfel o nouă lovitură statelor occidentale care se opun vehement „operațiunii militare speciale” și care au instaurat o serie de restricții financiare pentru Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...