Ministerul rus al Apărării: Prima fază a „operațiunii speciale” din Ucraina, aproape finalizată. Ce urmează să se întâmple

Ana Anitoiu 25.03.2022, 21:22
Ministerul rus al Apărării: Prima fază a „operațiunii speciale” din Ucraina, aproape finalizată. Ce urmează să se întâmple

Ministerul rus al Apărării a transmis, vineri, că prima fază a „operațiunii speciale” din Ucraina este aproape finalizată, la o lună de la începerea acesteia. Instituția a dezvăluit ce urmează să se întâmple și a avertizat că Rusia ar reacționa imediat la orice încercare de a închide spațiul aerian deasupra țării invadate – intervenție cerută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar respinsă de NATO.

Ministerul rus al Apărării, despre ce urmează să se întâmple în Ucraina

Potrivit Ministerul rus al Apărării, militarii se vor concentra pe „eliberarea” completă a regiunii separatiste pro-ruse Donbas din estul Ucrainei, căreia președintele rus Vladimir Putin i-a recunoscut independența înainte de a declanșa ofensiva.

Acest anunț al ministerului rus pare să indice faptul că Moscova ar putea să treacă la obiective limitate, după ce în prima lună de război s-a confruntat cu o rezistență puternică din partea militarilor ucraineni.

La rândul lor, Statele Unite ale Americii au transmis că Armata Rusiei are ca prioritate în prezent zona Donbas. Moscova ar urmări astfel să-și crească puterea de negociere în tratativele cu Kievul. Trupele lui Vladimir Putin ar încerca să le învăluie pe cele ucrainene de pe frontul estic.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a transmis că separatiștii care sunt susținuți de ruși controlează în prezent 93% din Lugansk și 54% din Donețk – cele două zone ce împreună formează regiunea Donbas. Instituția a adăugat că operațiunea va continua până când forțele ruse vor finaliza sarcinile care fuseseră stabilite. Nu a oferit alte detalii referitoare la aceste sarcini.

Ministerul rus al Apararii: Prima faza a „operatiunii speciale” din Ucraina, aproape finalizata
Imagini din razboiul din Ucraina. Foto: Twitter

Ministerul rus al Apărării, amenințare

Totodată, ministerul a precizat că nu exclude atacarea orașelor din Ucraina care au fost blocate și a avertizat că Moscova va reacționa neîntârziat la o eventuală încercare de închidere a spațiului aerian ucrainean. Măsura a fost cerută de Zelenski, dar NATO a refuzat-o, pentru a evita escaladarea conflictului.

Mai mult, Ministerul rus al Apărării a transmis că Armata Rusiei a luat în considerare două opțiuni pentru invazia în Ucraina. Una este limitată la Donbas, iar cealaltă vizează tot teritoriul țării atacate din 24 februarie.

Războiul din Ucraina este numit în continuare „operațiune militară specială” în Rusia. Moscova a trimis zeci de mii de soldați pe teritoriul Ucrainei. Ofensiva continuă, în ciuda sancțiunilor fără precedent pe care Occidentul i le-a impus Rusiei ca urmare a declanșării ofensivei.

Un înalt oficial american din domeniul apărării a avertizat că Armata Rusiei mută în Ucraina trupe militare staționate în Georgia. Liderul rus Vladimir Putin are soldați staționați în această țară din anul 2008, când a invadat-o. Pentagonul nu poate preciza despre câți oameni este vorba.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...