Ministerele care trec în tabăra PSD la rotativa guvernamentală. Rareș Bogdan: „Vom respecta întocmai protocolul”

Beatrice Dumitru 19.01.2023, 11:42
Ministerele care trec în tabăra PSD la rotativa guvernamentală. Rareș Bogdan: „Vom respecta întocmai protocolul”

În 2023 va fi rotativa guvernamentală, cel mai important moment politic al anului, și premierul liberal urmează să fie schimbat cu unul social-democrat, la fel și unii miniștri. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a spus că partidul din care face parte va respecta protocolul și va ceda unele ministere fără a exista negocieri între cele două formațiuni din Coaliția de guvernare.

Ce ministere va ceda PNL

În protocolul de colaborare al Coaliției este prevăzut ca la jumătatea acestui an să aibă loc rotativa guvernamentală, iar premierul Nicolar Ciucă ar trebui să-și dea demisia în luna mai. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele liberalilor, susține că rocada se va face fără a exista negocieri între PSD și PNL pentru portofolii.

Mai mult, Rareș Bogdan a precizat că PNL va respecta întocmai protocolul semnat cu PSD și va ceda ministerele Fondurilor europene și Justiției și va trebui să primească în schimb Transporturile și Finanțele. Declarația vine după ce Marcel Ciolacu și secretarul general al PSD susțin că schimbarea premierului nu impune și schimbarea portofoliilor și nu trebuie „să schimbi jucătorii care performează”.

Ministerele care trec în tabăra PSD la rotativa guvernamentală. Rareș Bogdan: „Vom respecta întocmai protocolul”
Nicolae Ciucă ar trebui să demsioneze în mai.

Protocolul se respectă până la ultima virgulă. PNL va ceda Fondurile europene și Justiția și va primi poziția de vicepremier, Ministerul Transporturilor, Ministerul de Finanțe și secretarul general al guvernului. Noi nu vom negocia nici măcar un punct. PNL nu va pune nici măcar piciorul lateral de la aceasta chestiune”, a declarat Rareș Bogdan la Realitatea TV.

„Nicolae Ciucă va rămâne premier”

Prim-vicepreședintele PNL a mai spus că în cazul în care PSD dorește să-l mențină pe Sorin Grindeanu la Ministerul Transporturilor și pe Florin Câciu la Ministerul Finanțelor atunci „noi consideram că nu se va face rotativa și Nicolae Ciucă va rămâne premier”. 

Pozitia mea, a lui Dan Motreanu, a Alinei Gorghiu, a lui Gheorghe Falcă, a lui Vasile Blaga e asta”, a subliniat Rareș Bogdan.

Cum Nicolae Ciucă își va da demisia, Marcel Ciolacu se pregătește să preia funcția de premier în mai 2023, iar cele două mari partide se uită la anul electoral 2024, și toate acțiunile din 2022 și 2023 pregăteasc terenul pentru bătălia de la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...