EXCLUSIV

Mineriada fără credință în Dumnezeu: „Niște monstruozități mascate civic și orchestrate politic”

Gabriela del Pupo 13.06.2022, 14:45
Mineriada fără credință în Dumnezeu: „Niște monstruozități mascate civic și orchestrate politic”

Mineriadele sunt un subiect sensibil mai ales când vorbim despre victimele care nu aveau mai mult de șase ani atunci când au participat alături de părinți, mătuși sau unchi la demonstrațiile care ar fi trebuit să transforme România într-o țară democratică. Din păcate, multe persoane se pot înscrie în lista celor care au fost agresați fără motiv de către ceea ce a însemnat „descinderea minerilor din Valea Jiului” într-un centru universitar.

Ce spune biserica despre acele momente?

În anul 2022 Biserica Ortodoxă condamnă ferm mineriadele, dar în momentul în care acele atrocități s-au petrecut nu am văzut nici un cleric condamnând acțiunile minerilor care au schilodit copii nevinovați care ieșeau alături de părinti să demonstreze pentru democrație. Din păcate recunoștința Bisericii vine la câțiva ani mai târziu și pentru a vindeca rănile mașinațiunilor politice de atunci greu de înțeles pentru un copil entuziast. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române spune că Biserica Ortodoxă Română (BOR) are o altă perspectivă azi, iar din declarațiile sale putem deduce că Patriarhia blamează atrocitățile de atunci.

„Nu pot spune decât că mineriadele au constituit niște monstruozități mascate civic și orchestrate politic cu cel mai crunt cinism. Pure acte de barbarie care au compromis imaginea României de la începutul anilor 90 pe termen foarte lung și au creat leziuni grave în organismul comunitar românesc.

Biserica deploră orice act de învrăjbire și violență publică, ceea ce a făcut și atunci.” spune Vasile Bănescu pentru impact.ro.

biserica anina 3

Între revoluție și credință

Poate unul dintre cei mai cunoscuți membri ai societății civile din România este Teodor Mărieș, cunoscutul luptător pentru drepturile omului spune că Biserica Ortodoxă Română nu a avut un rol esențial în acele momente esențiale pentru istoria României.

„În toată această perioadă infracțională decembrie ’89- iunie ’90, cum am numit-o noi la CEDO, nu prea am simțit prezența Bisericii în sensul de declarații, de poziții ferme luate împotriva violenței, pentru că era datoare clar să ia poziție având în vedere că au murit oameni, au fost schilodiți oameni, de la copii de vârste mici, inclusiv copilași în casă, în leagăn, de o lună de zile, au fost uciși prin împușcare la Revoluție.

Întrebarea mea este următoarea: Cum este posibil, ca o Biserică Națională, și la Revoluție, în biserici s-a tras, și din biserici s-a tras, și întâmplarea face ca Preafericitul Teoctist să fi avut poziție pro Ceaușescu. Ulterior nu a mai ieșit, era mult prea timorat. Ca și credință, ca și Dumnezeu, ca și datorie a bisericii cred că trebuia să fie acești 32 de ani alături de noi, și fată de națiune pentru a stabili acuratețea istoriei recente a României. Misiunea bisericii este să fie de partea victimei, ori victimele în România din 1945 și până azi, sunt fără număr.

Un demers prin care să-și ceară scuze, că nu a reușit, având martirii închisorilor, sunt sute de preoți cărora le-au rămas oasele în temnițele de la Aiud, de la Râmnicul Sărat, de la Sighet șamd”, spune Teodor Mărieș.

„Patru persoane arestate ilegal în iunie 1990 s-au sinucis”

Pe lângă victimele oficiale au fost, din păcate, și multe victime colaterale. Un interviu cu Sorin Ilieşiu prilejuit de publicarea unui document intitulat „Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990” dezvăluie miile de victime care nu au fost recunoscute până în ziua de azi.

Documentul aduce la cunoștința opiniei publice câteva probe noi din dosarul alcătuit de procurorii români pe marginea evenimentelor care au avut loc în București în 13 – 15 iunie 1990:

„Conform probelor din dosarul Mineriadei, patru persoane arestate ilegal în iunie 1990 s-au sinucis, unele prin prin spânzurare, din cauza relelor tratamente la care au fost supuse în penitenciar. Doi tineri s-au sinucis prin spânzurare pentru că n-au mai suportat ideea că au fost violați de către deținuți de drept comun. Violarea a victimelor s-a făcut cu acordul conducerii penitenciarului.

– 60% dintre victime (adică sute de persoane) au fost deliberat lovite în cap cu obiecte contondente (topoare, răngi, bâte, etc.). Loviturile au determinat traumatisme și contuzii cranio-cerebrale.

– 16 persoane au fost rănite prin împușcare.

– un tânăr arestat ilegal a fost „uitat” în închisoare până în februarie 1996!”, conform europalibera.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...