Metoda Șmen, înșelătoria prin care un român făcea bani cu ușurință. Întrebarea inocentă cu care își păcălea victimele

Badea Violeta 19.05.2022, 17:51
Metoda Șmen, înșelătoria prin care un român făcea bani cu ușurință. Întrebarea inocentă cu care își păcălea victimele

O nouă metodă de înșelătorie face victime în țara noastră. Este vorba despre metoda Șmen prin care un bărbat a păcălit mai multe persoane din Alba Iulia. Victimele acestuia nu au bănuit nicio clipă ce le-a lovit. Când și-au dat seama ce le-a făcut infractorul, au rămas fără cuvinte și au cerut imediat ajutorul poliţiştilor. Iată cum proceda bărbatul pentru a le lua banii!

Noua metodă de înșelătorie care a apărut în România

Un bărbat a fost condamnat, în trecut, la trei ani de închisoare după ce a înșelat mai multe persoane prin metoda Șmen. Una dintre fapte s-a petrecut pe data de 3 martie 2020.

La acea vreme, L. D. a urmărit o persoană care a mers la un bancomat și a scos suma de 900 de lei. Ulterior, infractorul a abordat victima, solicitându-i schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare. Profitând de neatenţia persoanei vătămate, L. D. a reţinut suma de 190 de lei.

„Persoana vătămată a fost de acord, a remis inculpatului suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei.

În momentul în care persoana vătămată a numărat respectivele bancnote, a constatat că sunt doar 46 şi nu 50, câte ar fi trebuit să fie.

În aceste condiţii, persoana vătămată a restituit inculpatului suma pentru a fi completată cu bancnotele lipsă, iar acesta din urmă a mai adăugat 4 bancnote de 10 lei şi a restituit suma de bani.

În acest moment, profitând de neatenţia persoanei vătămate, inculpatul a reţinut suma de 190 de lei”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Greșeala victimei a fost că nu a mai numărat banii primiți. Aceasta a observat că îi lipsesc 190 de lei abia când a mers la un magazin din zonă. Ulterior, victima a mers la poliţie şi a depus o plângere.

O noua inselatorie face victime in tara noastra
O noua inselatorie face victime in tara noastra

Cum s-a dovedit vinovația bărbatului

Polițiștii au urmărit imaginile de pe o cameră de supraveghere din zonă şi au constatat existenţa infracţiunii. Bărbatul nu s-a mulțumit doar cu cei 190 de lei și a acționat din nou.

Pe 16 septembrie 2020, acesta a mers într-un magazin din Alba Iulia și a cerut schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare.

Victima a acceptat şi i-a oferit suma de 500 de lei, iar în schimb a primit mai multe bancnote de 10 lei, pe care le-a numărat, ocazie cu care a constatat că suma primită este corectă.

„În acel moment, inculpatul a întrebat persoana vătămată dacă suma primită este corectă şi i-a cerut acesteia teancul de bancnote pentru a-l renumăra.

Persoana vătămată i-a înmânat teancul de bancnote, iar inculpatul, sub pretextul renumărării acestora, a rupt suma de 210 lei”, se arată în hotărâre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...