Metoda nebănuită folosită de Elena Ceaușescu pentru a-și spiona soțul. Cum ajungea tovarășa să știe tot ce face dictatorul

Raluca Juncu / 20.12.2019, 17:43
Metoda nebănuită folosită de Elena Ceaușescu pentru a-și spiona soțul. Cum ajungea tovarășa să știe tot ce face dictatorul

Elena Ceaușescu a fost cam singura figură feminină marcantă a ascensiunii comuniste de pe teritoriul românesc. Elena Ceaușescu a condus România alături de soțul său, Nicolae Ceaușescu până în 1989, când s-a ajuns la înlăturarea bruscă a celor doi lideri de la putere. Se știe despre ea că s-a aflat în spatele multor decizii luate de dictator, mai curând ea controla multe lucruri.

Elena Ceaușescu și dorința sa de a controla tot

Tovarășa era cunoscută pentru temperamentul ei extrem de dificil, iar de multe ori apropiații erau nevoiți să se poarte „cu mănuși” cu ea. Dar, mai mult decât atât, Elena Ceaușescu a ajuns chiar să-și spioneze soțul. Cea care era supranumită „demonul lui Ceaușescu”, alegea să îl spioneze pe Nicolae Ceaușescu prin intermediul unei tehnici speciale de spionaj, mai precis un instrument audio prin care ea putea asculta tot ce făcea și cu oamenii cu care vorbea tovarășul.

Tovarășa voia să îl țină în frâu pe Nicolae Ceaușescu
Tovarășa voia să îl țină în frâu pe Nicolae Ceaușescu

„I-a chemat pe generalul Țencu, cel care era cu tehnica operativă, şi pe colonelul Lăzărescu care era din Scornicești. Le-a zis aşa: “Voi ştiţi că tovarăşul e bolnav. Nu mai vreau ca el să fie pisat cu fel de fel de probleme, dar eu nu mă pot duce mereu la el, am şi eu treburile mele. Vă rog să luaţi măsuri, în aşa fel încât eu să știu, să nu i se facă rău, să cadă. Să băgaţi tehnică”. Şi aceşti doi oameni i-au băgat tehnică lui Nicolae Ceauşescu în birou”.
I-a pus să pună tehnică audio să îl asculte, să nu i se întâmple ceva. Avea tehnica la ea, ea putea să asculte direct tot ce se întâmpla acolo”, a povestit pentru Antena 3, Dumitru Burlan, ofițer în cadrul Direcției a V-a a Departamentului Securității Statului, cel despre care se presupune că ar fi fost sosia lui Nicolae Ceaușescu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI