Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut public un anunț de mare importanță în ultima clipă! Cu doar puțin timp în urmă, a fost emisă o avertizare pentru condiții meteorologice severe.
Mai precis, a fost comunicat un cod galben de furtuni și vijelii pentru diverse zone din teritoriul României.
ANM a emis un nou anunț în care experții în meteorologie, responsabili cu monitorizarea condițiilor meteo, au precizat că până la ora 9:30, în județul Caraș-Severin, localitățile Reșița, Bocșa, Berzovia, Măureni, Fârliug, Doclin, Ramna, Vermeș, Ezeriș și Ocna de Fier, dar și în
județul Timiș, în zonele Darova, Victor Vlad Delamarina și Știuca, se vor confrunta cu averse ce vor înregistra o acumulare de peste 20…25 litri pe metru pătrat, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.
Pe lângă aceasta, până la ora 09:30, în județul Covasna, în localitățile Sfântu Gheorghe, Covasna, Baraolt, Întorsura Buzăului, Zagon, Zăbala, Ozun, Sita Buzăului, Brăduț, Bățani, Cernat, Turia, Barcani, Catalina, Vâlcele, Boroșneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Dobârlău, Reci, Valea
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Crișului, Vârghiș, Micfalău, Bixad, Ilieni, Aita Mare, Brateș, Malnaș, Moacșa, Arcuș și Valea Mare, precum și în județul Harghita, în localitățile Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Vlăhița, Zetea, Suseni, Dealu, Lueta, Mărtiniș, Siculeni, Ciceu, Feliceni, Tușnad, Căpâlnița,
Sântimbru, Satu Mare și Băile Tușnad, Brădești, Merești, Ocland și Ulieș, se vor consemna averse care vor aduna peste 20…30 litri pe metru pătrat. Aceste regiuni vor fi afectate și de descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.
Citește și: Cod portocaliu și galben de instabilitate atmosferică. Vine urgia, alerta meteo ANM pentru România
Pe de altă parte, în aceeași zi, până la ora 09:30, în județul Buzău, în localitățile Nehoiu, Berca, Pătârlagele, Vernești, Merei, Pârscov, Tisău, Lopătari, Cislău, Gura Teghii, Calvini, Cernătești, Chiojdu, Pietroasele, Beceni, Vintilă Vodă, Breaza, Siriu, Scorțoasa, Viperești, Pănătău,
Mânzălești, Cătina, Cozieni, Brăești, Unguriu, Măgura, Năeni, Colți și Bozioru, Odăile, Cănești și Chiliile, se vor manifesta averse ce vor acumula peste 20…30 litri pe metru pătrat. Aici vor avea loc și descărcări electrice, intensificări ale vântului și în unele zone izolat grindină.
În completarea informațiilor anterioare, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis avertizări de tip cod portocaliu și cod galben din cauza ploilor, aflate în vigoare până astăzi, la ora 12:00.
Astfel, vor fi afectate de aceste avertismente regiuni precum Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, zone locale din Crișana, Muntenia și vestul Olteniei.
Situația meteo se va caracteriza prin instabilitate. Se vor înregistra ploi abundente, însoțite de fulgere și tunete, precum și rafale de vânt de scurtă durată, cu viteze între 55 și 65 km/h. Nu vor lipsi nici furtunile puternice și posibilitatea de căderi de grindină izolate.
Pe parcursul unor perioade scurte de timp sau din cauza acumulării, se vor aduna cantități de apă în jurul valorii de 25-30 litri pe metru pătrat, iar local se pot înregistra chiar peste 40 de litri pe metru pătrat.
Vezi și: Prognoza meteo până pe 11 septembrie 2023. ANM a făcut anunțul, cum va fi vremea
Ei bine, conform informațiilor precizate de ANM, pentru aceeași perioadă, a fost emisă și o avertizare cod portocaliu din cauza condițiilor meteorologice severe.
Astfel, se preconizează că în cea mai mare parte a regiunii Oltenia, pe anumite zone localizate din vestul Munteniei și în zona Carpaților Meridionali, vor apărea perioade caracterizate de o puternică instabilitate atmosferică.
În aceste zone se vor înregistra ploi torențiale cu o intensitate mare, acompaniate de descărcări electrice. De asemenea, în primele ore ale intervalului menționat, se vor înmulți episoadele de vânt intens, cu rafale atingând în general viteze de 70-80 km/h.
De-a lungul unor zone limitate, se pot manifesta chiar și furtuni violente și căderi de grindină.
Într-un interval scurt de timp, estimat între 1 și 3 ore, sau ca rezultat al acumulării, se vor aduna cantități de apă în jurul valorii de 35-40 litri pe metru pătrat, iar izolat se pot atinge chiar și 50-60 litri tot pe metru pătrat.