Meseria din România care nu mai există în altă ţară din Europa. E nevoie mare de experţi

Stan Filon 11.05.2022, 12:06
Meseria din România care nu mai există în altă ţară din Europa. E nevoie mare de experţi

Consilierul de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă Laszlo Borbely a vorbit despre meseria din România care nu mai există în altă ţară din Europa. Această nouă meserie este în domeniul agricol, iar țara noastră pregătește chiar acum experți în acest domeniu. Oficialul a amintit cât de importantă este agricultura pentru fiecare țară.

Aceasta este meseria din România care nu mai există în altă ţară din Europa

Laszlo Borbely, Consilierul de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a făcut publică cea mai nouă meserie din România, care se regăsește momentan numai în România. Oficialul a spus că este nevoie disperată de experți în acest domeniu, însă momentan sunt instruiți 150 de astfel de specialiști, potrivit agerpres.ro.

„Avem o rată de ocupare a forţei de muncă, care este cea mai mare din Uniunea Europeană – 21,4%, dar nu avem specialişti, ce am făcut cu educaţia timp de 32 de ani? Noi, în România, la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem o nouă meserie – expert în dezvoltare durabilă – şi suntem primii din Europa care avem o asemenea meserie, din câte am aflat. O să avem 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026, primii 150 îi educăm acum printr-un curs post universitar în administraţia publică şi nu numai, expert în dezvoltare durabilă în diferite domenii”, a declarat Borbely.

Aceasta este meseria din Romania care nu mai exista in alta tara din Europa
Aceasta este meseria din Romania care nu mai exista in alta tara din Europa

Schimbările climatice afectează grav agricultura

„Fără agricultură nicio ţară nu este prosperă. Dacă ne uităm la cifre, în 2011 din PIB am avut 6,5% agricultură, în 2020 – 3,5%, o rată de creştere mai mică decât restul economiei, avem încă o problemă la schimbări climatice (…). În 2005-2006, 2010-2011 am avut acele inundaţii dezastruoase, de câţiva ani avem secetă, avem îngheţ, cum răspundem la aceste lucruri?”, a spus el.

Reprezentantul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a tras un semnal de alarmă și a spus că România are nevoie de soluții pentru siguranța alimentelor, în contextul crizei climatice care afectează în prezent și țara noastră.

Agricultorii din toată țara au început deja să-și calculeze pierderile cauzate de seceta cruntă cu care se confruntă țara noastră. Aceștia au fost nevoiți să renunțe deja la unele plantații, care nici nu au mai crescut, din cauza lipsei apei din sol. Seceta se vede chiar și la un metru adâncime în pământ, iar acest lucru se vede cu ochiu liber pe câmpurile din țară arate de tractoare. Utilajele lasă în urma lor un nor mare de praf.

Urmăriți Impact.ro și pe