Mesajul pe care îl primesc tot mai mulți români. Pierzi accesul la cont dacă faci această greșeală

Stan Filon 17.01.2022, 11:50
Mesajul pe care îl primesc tot mai mulți români. Pierzi accesul la cont dacă faci această greșeală

S-au înmulțit atacurile hackerilor, iar Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă! Infractorii cibernetici și-au intensificat atacurile, în ultima perioadă, iar vizate sunt rețelele sociale. Prin intermediul acestora, link-uri malițioase se propagă cu viteză printre români. Care sunt riscurile, dar și cum ne putem proteja, vedeți în rândurile de mai jos.

Mesajul pe care îl primesc tot mai mulți români pe rețelele de socializare

Directoratul Național de Securitate Cibernetică vine cu un anunț alarmant! Hackerii au revenit cu mesaje care conțin linkuri malițioase. Acestea se propagă pe rețelele de socializare și îi pun în pericol pe cei care le accesează. Mai exact, este vorba despre o campanie de transmitere a unor mesaje-capcană cu textul „seamănă cu tine”, „apari în acest video” sau „tu ești în videoclip?”.  Ce se întâmplă dacă accesăm aceste link-uri? Ei bine, putem pierde accesul la contul de pe rețeaua de socializare.

„Au revenit atacurile cu link-uri maliţioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe reţelele social media. Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul «seamănă cu tine», «apari în acest video» sau «tu eşti în videoclip». Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză şi conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului şi a-l determina să dea click”, arată, într-o postare pe Facebook, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

Mesajul pe care il primesc tot mai multți romani pe retelele de socializare
Mesajul pe care il primesc tot mai multți romani pe retelele de socializare

Iată ce recomandă DNSC celor care au accesat aceste linkuri malițioase

„1. Schimbaţi imediat parola contului de Facebook şi să activaţi autentificarea în 2 paşi (2FA)

2. Vă asiguraţi că nu au fost acordate permisiuni unor aplicaţii terţe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logaţi în contul de Facebook şi să navigaţi la categoria Settings & Privacy (Setări şi Confidenţialitate) şi apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeţi către categoria Permissions (Permisiuni) şi apăsaţi pe Apps and Websites (Aplicaţii şi Site-uri), pentru a verifica la ce aplicaţii aţi oferit acces.

Eliminaţi acele aplicaţii pe care le consideraţi suspecte. Apăsaţi pe aplicaţia respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicaţii terţe suspecte.

3. Verificaţi aplicaţiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.

4. Verificaţi setările de confidenţialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenţie sporită aplicaţiei Facebook şi locaţiilor pe care nu le recunoaşteţi, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.

5. Scanaţi dispozitivul cu o soluţie de securitate (antivirus)”.

După ce accesăm link-ul respectiv, telefonul nostru trimite același mesaj tuturor prietenilor noștri virtuali, iar ei, la rândul lor, fac la fel cu prietenii lor virtuali. Așa se propagă acest atac al hackerilor pe rețelele de socializare.

Urmăriți Impact.ro și pe