Mesajul oficial pentru pensionarii cu până la 2000 de lei pe lună: totul despre voucherele de energie

Gabriel Peneș 07.02.2023, 11:47
Mesajul oficial pentru pensionarii cu până la 2000 de lei pe lună: totul despre voucherele de energie

Mesajul oficial pentru pensionarii cu până la 2000 de lei pe lună. Seniorii cu venituri mici, dar și alte categorii vulnerabile vor primi în acest an, vouchere de energie pentru plata facturilor la încălzire. Procesul de distribuire a acestor carduri a început deja, dar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a realizat și un ghid special ce cuprinde situațiile specifice ce pot apărea în legătură cu implementarea acestei măsuri.

Mesajul oficial pentru pensionarii cu până la 2000 de lei pe lună

Pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei lunar, dar și alte categorii vulnerabile, primesc în 2023 vouchere de energie în valoare de 1.400 de ani. Suma va fi oferită în două tranșe de câte 700 de lei sub forma unui card de energie tipărit pe suport de hârtie.

Cardurile de energie vor ajunge la aproximativ 4  milioane de persoane care locuiesc în circa 2,8 milioane de gospodării eligibile pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura sa, respectiv: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Deja, pe data de 25 ianuarie 2023 a început procesul de printare și împlicuire a cardurilor de energie, iar de pe 1 februarie 2023 primele carduri de energie au ajuns către beneficiari. Potrivit calendarului asumat, începând cu data de 20 februarie 2023 se vor efectua plățile pentru facturile curente și restante.

Potențialii beneficiari vor fi înștiințați dacă s-au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei se pot adresa primăriei localității în care au domiciliul sau pot suna la 031 9966, numărul de call center-ul pentru care Poșta Română a mobilizat peste 50 de angajați, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

Mesajul oficial pentru pensionarii cu până la 2000 de lei pe lună: totul despre voucherele de energie
În acest an, pensionarii cu venituri de până în 2000 de lei, dar și alte categorii vulnerabile primesc vouchere de energie în valoare de 1400 de lei pentru plata facturilor la încălzire

Totul despre voucherele de energie

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, a fost întocmit un ghid cu situații speciale ce pot fi întâmpinate în implementarea măsurii. Ghidul realizat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cuprinde peste 20 de situații speciale care pot apărea la implementarea acestei măsuri și poate fi consultat AICI.

„Am realizat zilele acestea un ghid care vine să soluționeze toate spețele speciale ce pot să apară în procesul de acordare și utilizare a cardurilor de energie. A fost trimis deja către toate oficiile poștale din țară, pentru ca poștașii să fie pregătiți să vină în sprijinul beneficiarilor. Fiind o măsură cu un asemenea impact în ceea ce privește numărul de beneficiari, este firesc că nu poate exista un tipar standard”, a transmis Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Potrivit MIPE, documentele obligatorii necesare pentru efectuarea plății facturilor la energie prin mandat poștal sunt:

– cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal, în original;

– actul de identitate al beneficiarului de sprijin, în original;

– documentul/documentele justificativ/justificative prin care face dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari.

În situația documentelor justificative, certificatul de validare a datoriei trebuie prezentat în original, iar facturile la energie pot fi aduse în original sau pot fi prezentate, pe telefon, în format electronic.

În cazul reprezentantului legal/împuternicitului convențional se va prezenta și împuternicirea în original, actul de identitate al celui împuternicit în original, actul de identitate al beneficiarului de sprijin în original, certificatul de naștere al minorului (în cazul în care beneficiarul este minor).

Ce categorii primesc vouchere de energie

  • Pensionarii din sistemul public de pensii/ pensionarii care se află în evidența caselor de pensii sectoriale/ beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special a căror vârstă este cel puțin egală cu 60 de ani și ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • Pensionarii care au pensie de invaliditate, a căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, indiferent de vârsta pe care o au;
  • Persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu și care au venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • Familiile care primesc alocație de susținere a familiei;
  • Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....