Mesajul momentului de la Casa de Pensii pentru milioane de pensionari: “nicio pensie nu va scădea”

Gabriel Peneș 03.03.2023, 10:05
Mesajul momentului de la Casa de Pensii pentru milioane de pensionari: “nicio pensie nu va scădea”

Mesajul momentului de la Casa de Pensii pentru milioane de pensionari. Anul acesta, sistemul de pensii va căpăta o „față nouă”, guvernul propunându-și reformarea lor, inclusiv în ceea ce privește pensiile speciale. Temerea unor seniori că vor primi mai puțini bani după această modificare legislativă a fost temperată de directorul Case Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu”, care a afirmat că „nicio pensie nu va scădea”.

Mesajul momentului de la Casa de Pensii pentru milioane de pensionari

Pensionarii României vor avea emoții în acest an, după ce legile privind sistemul public de pensii, dar și cea referitoare la pensiile speciale vor fi gata și își vor produce efectele. Unii seniori se tem că veniturile lor vor avea de suferit, lucru ce pare logic, cel puțin în cazul pensionarilor „speciali”.

Cu toate acestea, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a afirmat că nicio pensie nu va scădea. El a mai transmis că abia în 2023, românii ar putea primi noile pensii, după recalculare. Totodată, Daniel Baciu a subliniat că nicio pensie nu va scădea. Potrivit directorului CNPP, măsura urmărește să elimine inechitățile, ci nu să le amplifice.

„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare sa eliminăm aceste inechități nu să le amplificam, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată.

Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024”, a declarat Daniel Baciu, potrivit romaniatv.net.

Mesajul momentului de la Casa de Pensii pentru milioane de pensionari “nicio pensie nu va scădea”
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, afirmă că nicio pensie nu va scădea după modificările ce vor fi aduse de noile legi din domeniu

”Nicio pensie nu va scădea”

Anterior, ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale include recalcularea acelor pensii al căror cuantum depăşeşte venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate. Budăi a preferat să folosească termenul de „recalculare” și nu pe cel de „tăiere”, în privința pensiilor speciale.

„Spus aşa, tăiate, e, aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a declarat Marius Budăi, pentru postul tv citat.

Ministrul a precizat că astfel de pensii se înregistrează în special în rândul pensionarilor foşti magistraţi. Conform lui Marius Budăi, pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului, însă cu condiţia ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea atunci când lucra.

Întrebat dacă există o modalitate concretă privind modul de recalculare a acestor pensii, Budăi a spus: „Nu aceea e problema, problema este să avem, în final, un proiect de lege care să fie agreat cu Comisia Europeană şi să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să-l putem pune în vigoare”.

În privința unei posibile impozitări a pensiilor, ministrul a precizat că există „o recomandare în raportul Băncii Mondiale, dar tot în raportul Băncii Mondiale se spune că acest lucru să se facă cu consultarea Ministerului de Finanţe şi de acolo să vină propunerile şi soluţia, şi aşa vom face”.

Budăi a reafirmat și că un astfel de proiect nu va fi adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, ci prin dezbatere parlamentară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....