Mesajul lui Olaf Scholz pentru Rusia: „Turbina pentru Nord Stream funcționează”. Cancelarul acuză Moscova că nu vrea să o ia inapoi

Beatrice Dumitru 03.08.2022, 16:19
Mesajul lui Olaf Scholz pentru Rusia: „Turbina pentru Nord Stream funcționează”. Cancelarul acuză Moscova că nu vrea să o ia inapoi

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Rusia nu are niciun motiv să amâne preluarea turbinei pentru conducta Nord Stream 1,  prin care se fac livrările către Germania, care a fost reperată în Canada, dar de atunci a rămas blocată în Germania. Gazprom susține că turbina a fost reparată doar parțial și au fost remediate doar un sfert din defecțiunile constatate.

Olaf Scholz: „Turbina este funcțională”

Scăderea livrărilor de gaze și creșterea prețurilor au declanșat avertismente de recesiune pentru economia germană, cea mai mare din Europa, și au ridicat temeri de lipsă de energie și raționalizare în timpul iernii.

Aflat lângă turbină, în cadrul unei vizite la fabrica Siemens Energy din Muelheim an der Ruhr, Olaf Scholz a spus că aceasta este funcțională și poate fi expediată oricând înapoi în Rusia, cu condiția ca Moscova să fie dispusă să o ia înapoi, notează Reuters.

Mesajul lui Olaf Scholz pentru Rusia: „Turbina pentru Nord Stream funcționează”. Cancelarul acuză Moscova că nu vrea să o ia inapoi
Prin conducta Nord Stream 1 se fac livrările de gaze către Germania.

Turbina funcționează. Este destul de clar și simplu: turbina este acolo și poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună „vreau să o iau”, a declarat cancelarul german, adăugând că scopul vizitei sale a fost să arate lumii că turbina funcționează.

Locul în care s-a aflat turbina a fost secret

Soarta turbinei lungi de 12 metri a fost urmărită îndeaproape, în timp ce guvernele europene au acuzat Rusia că limitează aprovizionarea cu gaze sub pretexte false pentru a se răzbuna pentru sancțiunile occidentale după invazia Ucrainei din februarie. Moscova neagă că ar fi făcut acest lucru și a invocat problemele cu turbina pentru fluxurile mai scăzute de gaz prin Nord Stream 1, care au fost reduse la 20% din capacitate.

Transportul turbinei a fost secret, iar locul în care aceasta se afla nu a fost cunoscut până marți seara, când a fost anunțată vizita cancelarului german la Siemens.

Chiar dacă Rusia va prelua turbina, Olaf Scholz a avertizat că Germania s-ar putea confrunta în continuare cu întreruperi, iar contractele de furnizare ar putea să nu fie onorate. El a mai spus că „poate avea sens” ca țara sa să mențină cele trei centrale nucleare rămase în funcțiune dincolo de închidere planificată la sfârșitul anului 2022, o schimbare de politică care a câștigat sprijin având în vedere riscul unei întreruperi totale a gazelor rusești în iarnă.

Ce spune Gazprom despre turbină

Un manager al Gazprom a declarat că livrarea turbinei după reparare nu a fost conformă cu contractul și că aceasta a fost trimisă în Germania fără acordul Rusiei. Și CEO-ul Siemens Christian Bruch a confirmat că există discuții în curs cu Gazprom, „dar niciun acord”.

Vladimir Putin i-a spus fostului cancelar german Gerhard Schroeder că Nord Stream 2 ar putea furniza 27 de miliarde de metri cubi de gaz Europei până la sfârșitul anului dacă va fi permis să funcționeze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...