Mersul la stomatolog devine o adevărată aventură pentru români. Toți pașii care trebuie urmați la cabinet

Rădulescu Valentin 26.05.2020, 14:54
Mersul la stomatolog devine o adevărată aventură pentru români. Toți pașii care trebuie urmați la cabinet

De curând s-au schimbat regulile pentru cabinetele stomatologice în care pacienții pot fi tratați. Ministrul Sănătății a adăugat noi pași pe care trebuie să îi urmeze românii și personalul medical, iar oamenii au acum parte de o adevărată aventură.

Cum va decurge mersul la stomatolog pentru români? Noi reguli puse în vigoare

Regulile pentru cabinetele medicale în care medicii sunt nevoiți să își desfășoare activitatea au fost modificate recent de Ministerul Sănătății. Potrivit noilor reguli impuse pe perioada de alertă, pacienții pot staționa în sala de așteptare, dar doar dacă poartă echipament suplimentar de protecție. Triajul telefonic al pacienților, în funcție de medicul stomatolog care stabilește prioritățile la programare, rămâne obligatoriu. Pentru pacienții vulnerabili la noua infecție, programările se vor face doar la începutul programului, dacă nu pot fi amânate.

Programările se fac astfel încât pacienții nu se vor întâlnii în sala de așteptare, iar durata de așteptare a pacienților nu depășește 15 minute. Între efectuarea lucrărilor se va face o pauză de minim 20 de minute, un interval în care se dezinfectează echipamentele și ustensilele folosite la intervenții, dar și aerisirea și ventilația locului. Pacienții nu au voie să vină însoțiți, cu excepția copiilor sau a persoanelor cu nevoi speciale și a celor foarte vârstnice. În fiecare cabinet stomatologic se vor instala dispensere cu substanțe dezinfectante, iar obiectele personale ale pacienților, haine, telefon, genți, chei, etc, se vor pune în saci. Pacienții vor fi nevoiți să își dezinfecteze mâinile la intrarea în cabinet și nu au voie să atingă mânerele ușilor, acestea vor fi deschise doar de către personalul medical.

Mersul la stomatolog devine o adevărată aventură
Mersul la stomatolog devine o adevărată aventură

Termoscanarea este obligatorie

Dacă temperatura pacienților înregistrează o temperatură de peste 37,3 grade, procedura de termoscanare se va relua, iar dacă temperatura trece din nou de limită, tratamentul va fi amânat. Înainte și după terminarea tratamentului, pacienții vor purta mască de protecție, botoși pentru pantofi, bonetă de păr, iar după caz, un halat de unică folosință.

Medicii vor trebui să schimbe masca chirurgicală după fiecare pacient. În cazul în care masca este N95, FFP2 sau FFP 3, aceasta se va înlocui după patru ore. Înainte de efectuarea tratamentului și după finalizare, pacienții trebuie să își clătească gura cu soluții de 1% sau 1,5%, peroxid de hidrogen, sau dacă nu, cu soluții antiseptice de iod povidona de 0,2%-10%. Pacienții trebuie să aibă grijă la eventualele reacții alergice.