Medicamentele care nu se vor mai cumpăra cu ușurință din farmacii. Decizia Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila a făcut anunțul

Stan Filon, Iulia Statie 29.03.2023, 15:02
Medicamentele care nu se vor mai cumpăra cu ușurință din farmacii. Decizia Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila a făcut anunțul

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre anumite medicamente pe care românii le vor putea cumpăra din ce în ce mai greu! De asemenea, oficialul trage un semnal de alarmă și spune că românii trebuie să învețe încă din școală Educația pentru sănătate.

Medicamentele care nu se vor mai cumpăra cu ușurință din farmacii

Așadar, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vine cu vești proaste pentru românii pentru care automedicația rămâne principalul mod în care se tratează, atunci când sunt suferinzi. Reprezentantul guvernului este decis ca antibioticele să fie „mai greu accesibile publicului” și să nu mai poată fi eliberate din farmacie cu rețetă simplă.

Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie. (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fie eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a declarat marți Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Medicamentele care nu se vor mai cumpara cu usurinta din farmacii
Medicamentele care nu se vor mai cumpara cu usurinta din farmacii

O nouă materie în școlile din România?

Alexandru Rafila este convins că mentalitatea românilor nu se va schimba de pe o zi, pe alta, așa că este de părere că românii trebuie să învețe încă din școală Educația pentru sănătate.

„Până nu o să introducem ca disciplină obligatorie Educaţia pentru sănătate în şcoli nu o să progresăm în foarte multe domenii, inclusiv în cel al sarcinilor nedorite. Pentru că Educaţia pentru sănătate nu înseamnă doar educaţie sexuală, înseamnă un concept care trebuie predat de personal didactic instruit în acest sens, adaptat vârstei copilului. Cât timp numai 5% dintre părinţi trimit copiii la Educaţie pentru sănătate, care este o disciplină opţională, şi termină doar 2% dintre aceşti copii modulele de educaţie pentru sănătate, nu vom progresa. În noul proiect de lege a educaţiei am discutat cu doamna ministru Deca, sper ca această prevedere privind introducerea în curriculă a Educaţiei pentru sănătate să existe. Sper ca în noul proiect a legii învăţământului la învăţământul preuniversitar să existe această prevedere, sunt optimist.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...