Materialul care aproape că bate diamantul. E creat în laborator, reușita e a chinezilor

Nicu Stan 22.08.2021, 16:34
Materialul care aproape că bate diamantul. E creat în laborator, reușita e a chinezilor

Materialul care aproape că bate diamantul. E creat în laborator, reușita e a chinezilor. Oamenii de știință au creat un nou tip de sticlă care, mulțumită unui proces de fabricare deosebit, este aproape la fel de rezistentă cum sunt diamantele naturale.

Chinezii au creat o sticlă aproape la fel de rezistentă ca diamantul natural. La ce ar putea fi folosit AM-III

Oamenii de știință chinezi au inventat un nou tip de sticlă care este aproape la fel de rezistentă ca diamantul. Echipa internațională de oameni de știință, coordonată de cercetători de la Universitatea Yanshan din China, este cea care a inventat noul material, numit AM-III.

De asemenea, oamenii de știință au fost surprinși să descopere că materialul este aproape la fel de solid precum diamantele și chiar la fel de rezistent ca acestea.

Chinezii au inventat un nou material, AM-III
Chinezii au inventat un nou material, AM-III

Domenii de folosință pentru noul material

Pe lângă faptul că reușita este semnificativă pentru domeniul ingineriei, sticla extrem de solidă are calitățile potrivite pentru dezvoltarea unor panouri solare și semiconductori mult mai rezistenți.

Astfel, invenția ar putea reprezenta un nou pas în calea spre infrastructura energetică mai curată, informează Futurism.

Geamuri antiglonț mai rezistente

De asemenea, din ea se pot realiza geamuri antiglonț mult mai rezistente decât cele care se confecționează în prezent, mai arată IFL Science.

”Măsurătorile noastre demonstrează că materialul AM-III este comparabil în forță cu diamantele și superior celor mai rezistente materiale cunoscute de către omenire”, a scris echipa de cercetători, într-un raport publicat recent în jurnalul National Science Review.

Cum a apărut AM-III

În comparație cu structura cristalină a unui diamant, rezistența deosebită a materialului AM-III este dată, în mod incredibil, de o mică dezordine la nivel molecular.

Pe de altăparte, oamenii de știință au început să lucreze cu molecule de carbon ovoidale. Le-au încălzit și le-au zdrobit timp de ore bune sub o presiune uriașă, astfel obținându-se materialul AM-III.

AM-III zgârie diamantul

Dacă asta, oamenii au continuat procesul și au forțat carbonul într-o aranjare prea organizată. Așa cum stau lucrurile și în cazul diamantelor, sticla ar fi fost, de fapt, slăbită și și-ar fi pierdut proprietățile semiconductoare.

De asemenea, materialul rezultat poate zgâria cu ușurință suprafața unui diamant.

Nou material care transformă căldura în electricitate

Pe de altă parte, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Northwestern din Statele Unite și Universitatea Națională din Seul, Coreea de Sud a inventat un nou material minune ieftin și performant, care are rolul de a transforma căldura în electricitate.

Fenomen se întâmplă pe un dispozitiv termoelectric asamblat pe roverul Perseverence al NASA, care în prezent se află pe planeta Marte. Numai că acolo sursa de căldură provine de la descompunerea radioactivă a plutoniului, iar eficiența conversiei este de 4-5%, informează Nature.

Selenură de staniu purificat sub formă policristalină

Astfel, cercetătorii din Statele Unite și Coreea de Sud au reușit să producă un alt material pentru a fi mult mai eficient. Materialul se numește selenură de staniu purificat sub formă policristalină și este cel mai eficient sistem termoelectric realizat vreodată de către om.

Materialul ieftin ar putea fi obținut în viitor, el fiind o soluție ecologică pentru folosirea în dispozitivele termoelectrice, în mai multe industrii și domenii. O țintă cheie a acestuia este captarea căldurii uzate industriale, cum este cea din centralele electrice, industria automobilelor și a fabricilor de sticlă și cărămizi.

Urmăriți Impact.ro și pe