Măsurile anunțate de ministrul de Interne, Marcel Vela, pentru Paște. Cum va fi distribuită Sfânta Lumină

Madlen Moraru 14.04.2020, 19:48
Măsurile anunțate de ministrul de Interne, Marcel Vela, pentru Paște. Cum va fi distribuită Sfânta Lumină

Marcel Vela anunță ce reguli trebuie să urmeze românii, pentru Noaptea de Înviere. În acest sens, reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne a făcut mai multe precizări, în seara de marți. Oficialul guvernamental a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, ce urmează să se întâmple, peste câteva zile.

Măsurile anunțate de ministrul de Interne, Marcel Vela, pentru Paște

În plină criză sanitară, românii s-au întrebat în aceste zile cum se vor desfășura sărbătorile Pascale, din 2020. Mai mult, șeful statului, Klaus Iohannis, a anunțat tot marți că starea de urgență a fost prelungită. După ce pâinea sfântă (sfintele Paști) va fi primi joi, pe 16 aprilie, binecuvântarea preoților, aceasta va ajunge la credincioși, fiind urmate toate măsurile de igienă considerate necesare.

Măsurile anunțate de Ministrul de Interne, Marcel Vela, pentru Paște. Noi restricții pentru români
Marcel Vela a anunțat cum vor fi implicate forțele de ordine pentru buna desfășurare a Nopții de Înviere

Cum va fi distribuită Sfânta Lumină?

„Am avut în vedere că foarte mulți români și-au exprimat această dorință și doresc sărbătorirea Paștelui, în câteva zile. Și confrații de alte religii au sărbătorit în urmă cu două zile această sărbătoare. Le mulțumesc pentru înțelegere și înțelepciune. Pentru a nu exista riscuri de infectare, MAI vine în ajutorul Bisericii Ortodoxe. Astăzi am semnat împreună cu Preafericitul Daniel un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor MAI pentru stabilirea unei acțiuni comune. Pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, în intervalul orar 7:00-17:00, dar și sâmbătă, în toate parohiile ce aparțin de Patriarhia Română. Vor fi marcate locurile, exact ca la magazine, pentru a se putea ține cont de regulile de distanțare socială.”, a anunțat Marcel Vela.

În Noaptea de Înviere este permis ca preoții să circule, dar trebuie să țină cont de regulile de distanțare impuse deja. De asemenea, preoții pot circula și cu câțiva voluntari. Marcel Vela a mai anunțat că a mobilizat forțe uriașe de ordine, pentru ca sărbătorile Pascale să se desfășoare cât mai normal cu puțină, dată fiind situația.

Tot în seara de 18 aprilie, credincioșii pot să ia Lumina Sfântă, care va fi inițial adusă la sediul Patriarhiei, mai apoi la cel MAI. Trebuie însă ținut cont de câteva reguli stricte, după cum a subliniat și Marcel Vela. Spre exemplu, credincioșii care vor primi lumina sfântă din partea oficialilor bisericilor, vor putea să o împartă doar cu un număr limitat de vecini, pentru a nu spori șansele de molipsire cu noul virus.

„În declarație (n.r.: declarația pe proprie răspundere), credinciosul va face precizarea pentru ridicarea sfintelor paști și va trece numele celei mai apropiate biserici. Forțele de ordine vor asigura ordinea publică pe toată perioada împărțirii sfintelor paști. Pentru credinciosii bolnavi și cei peste 65 de ani, paștele va fi distribuit la domiciliu, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de paști, cu respectarea măsurilor de protecție. Distribuirea luminii se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică existente aflate în misiune începând cu ora 20:00. Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei respectând regulile de distanțare socială, să fie evitată formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. În zonele carantinate, sfânta lumină va fi dusă cu autorul personalului MAI de la centrele episcopale la parohii.”, a mai anunțat ministrul Afacerilor Interne, în seara de marți.

Urmăriți Impact.ro și pe