Măsuri de urgență luate în România pentru a preveni noul virus din China. Anunț important

Raluca Juncu 22.01.2020, 18:18
Măsuri de urgență luate în România pentru a preveni noul virus din China. Anunț important

Situația critică din Asia în care un virus cu transmitere de la om la om s-a răspândit tot mai mult, începând cu luna ianuarie a acestui an, ar avea consecințe grave în contextul în care acesta ar putea ajunge în Europa și, respectiv, în România.

Primele măsuri anunțate de România cu privire la virusul din China

China se confruntă acum cu un virus care poartă numele coronavirus și care s-a răspândit rapid și în restul continentului asiatic, în Thailanda, Japonia și Coreea de Sud. Virusul este extrem de contagios și se manifestă sub forma unei penumonii severe.
Tot mai multe decese sunt înregistrate de la o zi la alta, iar bilanțul provizoriu indică faptul că până acum, 17 persoane și-au pierdut viața după ce au intrat în contact cu acest virus, în timp ce cazurile confirmate de persoane care au intrat în contact cu virusul se ridică la 470, transmite Reuters.

În acest sens, România adoptă deja primele măsuri în eventualitatea în care coronavirusul ar putea ajunge pe teritoriul românesc. Într-o ședință care a avut loc miercuri dimineață la Ministerul Sănătății, s-a discutat despre această chestiune, stabilindu-se deja cele 5 unități sanitare în care ar putea fi internați pacienții care vor fi depistați cu noul virus din China. Este vorba despre spitalele Matei Balș și Victor Babeș din Capitală, dar și de spitalele de boli infecțioase din Iași, Cluj și Timișoara.

Teste pentru depistarea virusului în plan local

În curând românii vor beneficia de teste pentru depistarea virusului, transimit autoritățile.

„În momentul de față au devenit disponibile teste pentru identificarea infecției cu acest virus, dar gândiți-vă că discutăm despre un organism care abia a fost izolat. Mai durează până când vor fi disponibile teste comerciale, le numim noi. Deci există un acces limitat la teste, în momentul de față. Dar cred că în curând vom avea și în țară nostra și poate chiar la Institutul „Matei Balș”, teste care să poată depisteze acest tip de virus”, a spus președintele Societății Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, pentru Mediafax.

Specialiștii vorbeau, de asemenea, de achiziționarea unor termoscanere, care să fie montate în aeroporturile din toată țara, ce vor fi folosite pentru a depista pacienții ce prezintă simptomele gripei.

„Noi am făcut o recomandare (de achiziţie de termoscanere – n.red.) şi această recomandare va fi trimisă de către Ministerul Sănătăţii către zonele Ministerului Transporturilor, astfel încât să ia în calcul amplasarea de astfel de camere termice pentru determinarea pacienţilor cu febra. (…) Oricum, datorită modificării de circulaţie a microorganismelor pe Terra, încet, încet, fie că nu e anul asta, dar la anul sigur, va deveni standard operaţional pe toate aeroporturile internaţionale din lume”, a subliniat Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” potrivit aceleiași surse.

Doctorul Streinu Cercel Adrian a transmis câteva lămuriri cu privire la implementarea unor aparate care să depisteze virusul din China. Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Doctorul Streinu Cercel Adrian a transmis câteva lămuriri cu privire la implementarea unor aparate care să depisteze virusul din China. Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Situația este deja delicată în România, în contextul în care cazuile de gripă se răspândesc tot mai mult, iar mii de români au ajuns zilele acestea la urgențe.

Urmăriți Impact.ro și pe