Maşinile Skoda, interzise. Motivul pentru care această ţară a luat decizia controversată

Cristian Cojocaru 10.05.2021, 13:39
Maşinile Skoda, interzise. Motivul pentru care această ţară a luat decizia controversată

O țară europeană a luat hotărârea potrivit căreia, maşinile Skoda să fie interzise atât spre a fi comercializate cât și de a mai fi importate. Această reglementare a intrat deja în vigoare, iar decizia are la bază încălcarea drepturilor omului.

Maşinile Skoda au fost interzise

Autoritățile din Belarus au luat o hotărâre fără precedent, după ce au interzis atât importul cât și comercializarea autoturismelor marca Skoda pe teritoriul țării. Măsura adoptată a intrat deja în vigoare după cum menționează Promotor. Această decizie are la bază hotărârea producătorului auto dar și ale altor companii de a refuza să sponsorizeze Campionatul Mondial de Hochei din Belarus, în cazul în care competiția ar urma să aibă loc pe teritoriul republicii.

Această decizie a cehilor are la bază forma continuă de încălcare a drepturilor omului în Belarus. Această interdicție de comercializare și import se aplică asupra tuturor mașinilor ale companiei Skoda, indiferent de tipul de motorizare, caroserie sau țara de producție. Astfel, în urma acestei decizii, nu se vor mai putea importa nici mașini noi, precum și mașinile din stoc, care nu vor mai putea fi vândute.

Totodată, importatorul oficial Skoda din Belarus, a anunțat că încetează să mai vândă modelele constructorului de mașini din Cehia. După cum se arată în sursa citată, autoritățile de la Minsk au alcătuit o ”listă neagră” a tututor producătorilor care urmează să fie interziși pe teritoriul Republicii Belarus.

Dintre modelele care se regasesc pe piata din Belarus fac parte Skoda Octavia, Skoda Superb dar si Skoda Karoq si Skoda Kodiaq
Dintre modelele care se regasesc pe piata din Belarus fac parte Skoda Octavia, Skoda Superb dar si Skoda Karoq si Skoda Kodiaq

Cei care vor importa autoturismele vor fi sancționați

În ceea ce privește numele din industria auto care se regăsesc pe listă, sunt menționate Skoda și Liqui Moly. Autoritățile își justifică această decizie ca fiind una de a proteja interesele naționale, ”luând în considerare acțiunile neprietenoase față de populația din Belarus”. Hotărârea a fost adoptată pe baza decretului nr. 128 din 30 martie 2021 cu privire la ”Aplicarea Măsurilor Speciale”.

Această nouă reglementare juridică are aplicabilitate la 10 zile de la data publicării a documentului oficial, deci, începând cu data de 5 mai. În reglementare se mai arată faptul că toți cei care vor încălca această interdicție și vor importa bunurile produse de către companiile menționate în listă, vor fi sancționați potrivit legii.

Valabilitatea acestei liste se întinde pe o perioadă de șase luni, iar pe toată această perioadă, Skoda nu va mai avea voie să ofere nici servicii de reparații sau mentenanță. Skoda reprezintă una dintre cele mai importante mărci de pe piața automobilistică din Belarus, ocupând cea de-a șasea poziție. Numai în anul 2020, au fost comandate 3.682 de autoturisme. Dintre modelele care se regăsesc pe piața din Belarus fac parte Skoda Octavia, Skoda Superb dar și Skoda Karoq și Skoda Kodiaq.

Urmăriți Impact.ro și pe