Mașinile cu sisteme de propulsie ecologice vor avea numere de înmatriculare diferite în România. Iată cum arată noile plăcuțe

Bogdan Bârliga 29.04.2022, 12:44
Mașinile cu sisteme de propulsie ecologice vor avea numere de înmatriculare diferite în România. Iată cum arată noile plăcuțe

Autoturismele ecologice vor primi plăcuțe de înmatriculare diferite față de mașinile echipate cu motoare convenționale.

Ordinul comun prin se care reglementează acordarea noilor numere de înmatriculare a fost publicat în Monitorul Oficial.

Numere de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde

Conform Ordinului comun al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, al ministrului Afacerilor Interne şi al viceprim-ministrului, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, numerele de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde vor fi acordate exclusiv autovehiculelor cu sisteme de propulsie ecologice.

Mașinile cu sisteme de propulsie ecologice vor avea numere de înmatriculare diferite în România. Iată cum arată noile plăcuțe
Plăcuță de înmatriculare cu cifre și numere de culoare verde pentru mașini electrice

În această clasă intră doar autoturismele cu emisii zero de CO2  – mașini pur electrice sau cele care folosesc pilă de combustie cu hidrogen.

Facilități pentru șoferii cu mașini ecologice

”Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Mașinile cu sisteme de propulsie ecologice vor avea numere de înmatriculare diferite în România. Iată cum arată noile plăcuțe

Noile măsuri vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial. În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.

Cum se face preschimbarea numerelor de înmatriculare

Dacă ai o mașină electrică și vrei să obții noile plăcuțe de înmatriculare cu numere verzi trebuie să te prezinți la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor cu următoarele acte:

  • Actul de identitate al solicitantului (original și copie)
  • Cerere tip
  • Dovada de plată pentru noile plăcuțe

Cât te costă schimbarea numerelor de înmatriculare

Dacă nu vrei un număr de înmatriculare personalizat trebuie să plătești în total 40 de lei pentru plăcuțe de înmatriculare de tip A specifice pentru autoturisme.

Pentru numerele personalizate taxa percepută de autorități este de 85 de lei și poți verifica disponibilitatea combinației pe care o dorești pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Dacă ai vândut autoturismul vechi și vrei să păstrezi numerele de înmatriculare pentru mașina nouă trebuie să plătești 30 de lei.

Câți bani îți dă statul pentru o mașină electrică nouă prin Programul Rabla Plus 2022

Prin programul Rabla Plus 2022  se pot cumpăra doar maşini 100% electrice sau autoturisme cu sistem de propulsie plug-in hybrid.

Autoritățile acordă următoarele tipuri de vouchere pentru cei care vor să cumpere o mașină prin programul Rabla Plus 2022 :

  • un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism nou plug-in hybrid cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WLTP și impun condiţia obligatorie de casare a unei maşini vechi;
  • un eco-tichet de 23.000 de lei, pentru achiziţia unui autoturism nou plug-in hybrid  cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WTLP  și cu condiţia obligatorie de casare a două maşini vechi;
  • un eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi;
  • un eco-tichet de 48.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi.

Se mai poate acorda un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...