VIDEO

Mașina zburătoare, perfectă pentru turiști, lansată în Dubai: când o poți cumpăra

Gabriel Peneș 12.10.2022, 15:45
Mașina zburătoare, perfectă pentru turiști, lansată în Dubai: când o poți cumpăra

Mașinile zburătoare se apropie tot mai mult de momentul în care vor deveni o realitate a traficului aerian. Recent, la Dubai, producătorul chinez de vehicule electronice XPeng a efectuat primul său zbor cu aeronava electrică XPeng X2, ce va fi destinată turiștilor dornici de o călătorie comodă, diferită de cea din aglomerația de la sol din marile orașe.

Mașina zburătoare, perfectă pentru turiști, lansată în Dubai

O „mașină zburătoare” construită de producătorul chinez de vehicule electronice XPeng a efectuat primul său zbor public în Emiratele Arabe Unite, în timp ce compania lucrează la lansarea aeronavei electrice pe piețele internaționale.

„Facem pas cu pas (mișcări) către piața internațională”, a declarat Minguan Qiu, directorul general al XPeng Aeroht. „Mai întâi am selectat orașul Dubai, deoarece Dubai este cel mai inovator oraș din lume”

X2 este o aeronavă electrică cu două locuri, cu decolare și aterizare verticală (eVTOL), exact ca un elicopter, care este ridicată de opt elice – câte două în fiecare colț al vehiculului.  Zborul de testare de luni, fără pilot, de 90 de minute, din Dubai, a fost descris de producătorul său ca fiind o „bază importantă pentru următoarea generație de mașini zburătoare”.

Când o poți cumpăra

Mașina zburătoare testată la Dubai ar trebui să se transforme în câțiva ani într-un produs comercial. Dar prețul său va fi apropiat mai degrabă de cel al unei mașini de lux, precum Bentley sau Rolls Royce. XPeng X2 poate găzdui două persoane fără probleme, se poate pilota de la distanță și promite o autonomie de maxim 35 de minute, momentan. În cazul unor evenimente neplăcute, probleme de manevrabilitate sau alt gen de probleme tehnice, este dotată și cu o parașută.

Aceasta va zbura în medie la o altitudine medie de aproximativ 90 de metri, poate să ajungă chiar și până la 300 – 400 de metri, dar altitudinea maximă pe care o poate atinge este de aproape 1.000 de metri, scrie Daily Mail. Pentru pilotarea ei, dar și manevrarea de la distanță, va fi necesar, mai mult ca sigur, de un „permis de conducere”.

În doar câțiva ani, XPeng X2 ar trebui să poată deplasa turiști dintr-o parte în alta a marilor orașe cu viteze de până la 130 de kilometri pe oră. Creatorii ei sunt mândri de faptul că, dacă va deveni foarte populară și în metropole precum New York, traseul ei nu va fi periclitat de clădiri înalte, pentru că poate să circule fără probleme chiar și la înălțimea Empire State Building, ce are 381 de metri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....