Mariupol, orașul care a ținut piept armatei ruse 80 de zile. „Am auzit chiar și de oameni care mâncau porumbei”

Beatrice Dumitru 18.05.2022, 12:51
Mariupol, orașul care a ținut piept armatei ruse 80 de zile. „Am auzit chiar și de oameni care mâncau porumbei”

După aproape trei luni de asalt necruțător, orașul-port Mariupol a căzut, iar armata Ucrainei spune că misiunea sa de luptă s-a încheiat. Mai mult decât orice alt oraș ucrainean, Mariupol a ajuns să simbolizeze brutalitatea feroce a asaltului Rusiei și încăpățânarea rezistenței Ucrainei. În timpul borbandamentelor, viața de zi cu zi în Mariupol a fost redusă la elementele esențiale.

Mariupol, luat cu asalt de trupele ruse

Pe 24 februarie, când Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, s-a abătut iadul asupra acestei țări. Mariupolul, oraș strategic al fostei republici sovietice, a fost luat cu asalt de invadatori și nu au renunțat până nu l-au șters de pe hartă. Oamenii de aici s-au chinuit să supraviețuiască fără căldură, apă și mâncare.

Maria, absolventă de inginerie în vârstă de 22 de ani, a crezut că prima explozie pe care a auzit-o a fost pur și simplu o furtună. Apoi a auzit alta peste o secundă. Dintr-o dată și-a dat seama de ce, în ultimele zile, soldații au apărut în vopsitoria în care lucra, cerând să cumpere bandă albastră și galbenă. Aveau nevoie pentru a-și marca uniformele.

Mariupol, orașul care a ținut piept armatei ruse 80 de zile. „Am auzit chiar și de oameni care mâncau porumbei”

Nu știam ce să facem. Nu am avut timp să mă gândesc la viitorul meu, la planurile mele. A trebuit să mă gândesc la ce voi mânca și ce voi bea. Și ce să fac cu pisicile”, a povestit aceasta pentru BBC.

„Am trăit ca niște oameni primitivi”

La patru zile de la începerea războiului, când trupele ruse se apropiau de Mariupol, oamenii au căutat adăpost într-un subsol de sub un supermarket, deoarece oferă o bună protecție. Viața de zi cu zi a fost  redusă la elementele esențiale.

Am trăit ca niște oameni primitivi. Am spart copaci, am făcut focuri, am gătit mâncare pe foc. Am auzit chiar de oameni care au mâncat porumbei”, a spus una dintre persoanele care au trăit ororile acestui război.

Bărbatul, pe nume Ivan, a privit cum ordinea se strică treptat în jurul lui și a ținut un jurnal zilnic, publicat ulterior online. „Epoca de piatră a sosit”, scria el pe 6 martie.

Acesta a descris cum i-a văzut pe concetățenii săi ucraineni care au prădat magazine abandonate, luând de la computere și congelatoare, până la costume de baie și lenjerie intimă. Dar conștient de faptul că se furau chiar și provizii medicale și casele de numerar, Ivan spune că a simțit dezgust. „Suntem cei mai mari dușmani ai noștri”, mai scria el.

În oraș mai sunt aproximativ 150.000 de oameni

În câteva săptămâni, Mariupolul s-a prăbușit. Armata rusă a asediat orașul, atacând alimentarea cu energie și apă. Un atac aerian rusesc a lovit maternitatea, pe 9 martie, iar un avion a bombardat teatrul – marcat clar ca adăpost civil – o săptămână mai târziu.

„Întregul oraș, toată infrastructura, sistemul de aprovizionare, logistica, alimentarea cu energie au fost distruse în câteva zile”, spune el.

Când luptele au izbucnit pentru prima dată acolo în 2014, guvernul a pierdut pentru scurt timp controlul asupra Mariupolului după ciocniri cu protestatarii pro-ruși. În ianuarie 2015, un atac devastator cu rachete al rebelilor la marginea de est a orașului a ucis aproape 30 de civili.

Chiar dacă războiul s-a retras treptat, zgomotul artileriei care bubuia în depărtare făcea parte din peisajul sonor zilnic al lui Mariupol. Dar orașul a mers mai departe și au fost renovate clădiri publice, s-au deschis cafenele și au fost create noi parcuri.

Un om de afaceri din oraș descrie viața în Mariupol din ultimii cinci ani drept „un basm”. „Orașul era în reconstrucție și toate drumurile au fost renovate, transportul public a fost îmbunătățit”, spune el.

În oraș au rămas aproximativ 150.000 de oameni, dintr-o populație de aproape jumătate de milion. Dar majoritatea celor rămași acolo, încearcă și ei să evadeze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...