Marina Voica, o stea printre stelele muzicii românești de altădată

Ileana Mlădinoiu 02.09.2020, 17:11
Marina Voica, o stea printre stelele muzicii românești de altădată

Despre Marina Voica s-ar putea scrie un roman întreg, fiindcă viața artistei, care a împlinit 83 de ani pe 2 septembrie, deși în presă de multe ori s-a spus că 3 septembrie este data când a văzut lumina zilei, a însemnat un drum lung plin de bucurii, dar și de tristeți sfâșietoare, marcate printre altele și de faptul că a fost victima unui conflict între două țări: România și Rusia.

Marina Voica: Urăsc moartea. “O urăsc cu toată ființa mea”

“Ceea ce nu-mi place la vârsta asta e că îmi arată că se apropie timpul când viața mi se va termina, iar eu ideea asta nu o accept. Urăsc moartea. O urăsc cu toată ființa mea. Gândul ăsta îmi dă uneori nopți de insomnie. Dar, apoi vine dimineața, ies în grădină, îl iau în brațe pe Vasea, pisicuțul meu, și încep o nouă zi…”, mărturisea Marina Voica, într-u interviu pentru “Formula AS”.

Pe scurt, am putea desprinde din informațiile oferite de însâși interpreta celei mai cunoscute piese “Și afară plouă, plouă” pe site-ul propriu, site la care i-au dat o mână de ajutor Gabriel Dorobanțu, Viorica Petersen, o mare admiratoare a ei, și Liviu Mitrea că:

  • nu o cheamă Marinca (la care adăugăm și adevărul despre data nașterii, respectiv 2 septembrie și nu 3).
  • nu s-a născut într-un orășel mic, ci într-unul mare, universitar, Ivanovo, din Rusia.
  • a studiat de la 6 ani vioara, chiar dacă instrumentul o plictisea foarte mult.
  • de la un film argentinian pe care l-a văzut la televizor, “Vârsta dragostei” cu Lolita Torees, pleacă dragostea pentru cântecele spaniole și multă vreme își vor lăsa amprenta pe stilul ei.
  • numele de Voica îl poartă de la un coleg român de facultate (Institutul de Finanțe din Moscova), pentru care a și ajuns în Romănia, căsătorindu-se cu el.
  • regizorul Valeriu Lazarov este omul care a lansat-o în televiziune, spunând despre ea, după ce a ascultat-o cântând din repertoriul Lolitei, că: „s-a născut o nouă stea”.
  • a cunoscut-o pe Margareta Pâslaru “o puștoaică de 16 ani” cu care mai apoi a cântat în duet de Revelion (era în 1960), melodia “Ninge, ninge, fulgi de zăpadă, pe casă, pe stradă …”.

Mult cunoscuta piesă “Prieten drag”, compusă special pentru ea de Radu Șerban, trebuia cântată în primă audiţie la o emisiune de televiziune, unde chiar compozitorul m-a acompaniat la pian.

“Am acest concert înregistrat pe bandă de magnetofon. L-am cântat un timp şi cântecul “Prieten drag” devenise şlagărul din repertoriul meu. Dar a venit iarăşi o perioadă când nu aveam voie să apar la TV şi la Radio şi atunci Radu Şerban, ca să nu moară acest frumos cântec, l-a dat unei tinere debutante care era Pompilia Stoian”, precizează Marina Voica.

Imagine rară cu Marina Voica, din tinerețe
Imagine rară cu Marina Voica, din tinerețe

“Imprimarea variantei mele s-a pierdut”, continuă artista, “la Radio şi cântecul s-a consolidat ca repertoriul Pompiliei Stoian. Încă mult timp nu am avut cântece româneşti, când într-o zi totul s-a schimbat. La o ediţie a Festivalului de la Mamaia, Ion Cristinoiu mi-a scris un cântec “Încredere”. Piesa a luat Marele Premiu”.

Au urmat alte apariții la TV, multe show-uri în ţară, dar și peste hotare. Marina Voica a participat la festivaluri naţionale şi internaţionale: Polonia, Cehia, Bulgaria, Germania, Turcia, Cuba, Israel, Rusia, Canada, USA şi a fost recompensată cu numeroase diplome de excelenţă.

Marina Voica a împlinit 83 de ani
Marina Voica a împlinit 83 de ani

Ce face acum Marina Voica

Locuiește la Breaza, unde o are vecină pe fosta prezentatoare de televiziune Sanda Țăranu. Acolo i-a plăcut să se retragă, să fugă de căldura insuportabilă din București. Acolo cântă, dansează, compune, grădinărește și nu se simte deloc singură. De multe ori apare în fața celor care îi calcă pragul fără niciun fel de machiaj.

Breaza, unde locuiește de aproximativ 15 ani, i-a oferit titlul de cetățean de onoare, semn de prețuire a uneia dintre cele mai renumite cântărețe ale tuturor timpurilor.