Marile greșeli pe care le fac românii la casele de schimb valutar

Daria Petrescu 03.07.2021, 09:03
Marile greșeli pe care le fac românii la casele de schimb valutar

Este de mult timp știut faptul că, cel mai bun curs valutar îl găsiţi la casele de schimb. Aici cursul este întotdeauna sub cel de la BNR, iar dacă vorbim de sume mai mari, prețul devine negociabil. Chiar dacă pandemia de coronavirus nu a trecut încă de pe teritoriul României, tot mai mulți români aleg să își petreacă vacanța în vara aceasta, peste hotare. Pentru asta, au nevoie de valută. Însă, nu toți iau decizia corectă atunci când o cumpără. Marile greșeli pe care le fac românii la casele de schimb valutar

Marile greșeli pe care le fac românii la casele de schimb valutar

Atunci când vine vorba să schimbi leii în euro sau dolari, trebuie să cauți un preț bun. Sigur, că sunt mulți români care nu țin cont de acest lucru și schimbă banii la diverse bănci care au prețurile „umflate”. Marile greșeli pe care le fac românii la casele de schimb valutar.

Ei bine, de cele mai multe ori, oamenii merg la casele de schimb din zonele de interes cum ar fi aeroporturi sau gări. Ceea ce este o mare greșală, pentru că în aceste zone, prețurile sunt mai mari. Indicat ar fi, să nu lăsați acest lucru pe ultima sută de metri și să vă schimbați banii în valută, din timp, pentru a găsi un curs valutar avantajos.

Pe 1 iulie, trei dintre principalele monede internaționale au crescut

Cursul valutar este transmis de Banca Națională a României, în toate zilele lucrătoare, în jurul orei 13:00. Așa că, pentru a afla zi de zi care este cursul valutar, accesați site-ul BNR.

De exemplu, la ultima raportare a instituției, pe 1 iulie, trei dintre principalele monede internaționale au crescut în raport cu moneda noastră națională.

La începutul lunii iulie, moneda americană a înregistrat cea mai însemnată creștere la ultima raportare a Băncii Naționale a României. Dolarul a ajuns  și el la patru aprecieri consecutive.

În această perioadă a lunii, Euro variază între  4.9261 lei și 4.9300. Valoarea se poate modifica de la o zi la alta.

Ce se întâmpla în primăvara acestui an, în cazul cursului valutar

Casele de schimb valutar, cel puţin cele din Bucureşti pe care le-a consultat Economica.net, au ajuns să vândă euro la un preţ mai mic decât cotaţia BNR.

De exemplu, pe 14 mai 2021, casa de schimb valutar Pipera Plaza Exchange afişa un curs de 4,9130 lei pentru cumpărarea unui euro.

Cursul afişat pe 14 mai a fost  valabil până pe 17 mai la ora 13.00 când se schimbă şi cursul oficial de la BNR, de 4,9253 lei pentru un euro.

Ce spun bancherii?

„În principiu, casele de schimb valutar se confruntă cu un excedent de valută şi atunci şi-au permis să formeze o piaţă valutară independentă, pentru că paralelă cu cea adevărată este prea mult spus, valorile rulate fiind mai mici decât cele din piaţa valutară propriu-zisă”, spune un bancher.

Drept urmare, cel mai bun curs valutar îl găsiţi la casele de schimb. Aici  cursul este sub cel al BNR, iar de la anumite sume în sus, cursul devine negociabil. Mai mult, este importantă zona în care este situată casa de schimb valutar.

În cazul în care vreți să cumpărați valută de la banci, veți avea surpriza neplăcută să coste mai mult. În cazul sumelor mmai mari, pierderea ar fi însemnată.

Urmăriți Impact.ro și pe