Mariana Nicolesco, cea mai mare soprană a României, aleasă în 1993 membru de onoare al Academiei Române, a murit, vineri, la vârsta de 73 de ani. Artista era internată într-un spital din Capitală.
Mariana Nicolesco a cântat colinde româneşti la Primul Concert de Crăciun în Vatican, ce a fost transmis de Mondovisione şi urmărit de peste un miliard de oameni.
Conform Academiei Române, un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, Mariana Nicolesco este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Soprana a cântat capodopera Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki, în premieră mondială ,la celebrarea a 3000 de ani ai Oraşului Sfânt.
Născută în localitatea Găujani, judeţul Giurgiu, la data de 28 noiembrie 1948, Mariana Nicolesco a studiat vioara la Şcoala de Muzică din Braşov. După aceea, s-a înscris la Secţia Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, ca mezzosoprană.
A obținut o bursă la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, Italia, unde a studiat cu Jolanda Magnoni. Apoi a lucrat cu Rodolfo Celletti şi cu Elisabeth Schwarzkopf. Și-a început cariera internațională remarcabilă după ce a participat la Concursul Verdi la Busseto și Concursul internaţional de Canto Voci Rossiniane organizat de Radioteleviziunea italiană RAI la Milano, cel mai important concurs de canto din lume la acea dată.
În anul 1982, Mariana Nicolesco a debutat la Teatrul Scala din Milano, în premiera mondială a operei „La Vera Storia” de Luciano Berio. Mai târziu, a fost protagonistă în multe alte puneri în scenă, recitaluri şi concerte.
Cu un vast repertoriu muzical, de la stilul baroc la cel contemporan, iubind stilul Belcanto şi compoziţiile lui Mozart şi Verdi, soprana a cântat la Metropolitan Opera din New York, Munchen, Viena, Paris, Hamburg, Roma, Chicago, Barcelona, Dresda, Tokyo, la Festivalul de la Salzburg şi la Rossini Opera Festival de la Pesaro. Soprana română a încântat cu talentul ei şi la Rio de Janeiro, Pretoria, Caracas, Toronto, San Francisco.
Soprana Mariana Nicolesco era Ambasador Onorific UNESCO. În anul 2005, i-a fost conferit înaltul titlu de Artist al UNESCO pentru Pace, în cadrul unei ceremonii la Paris, „în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a contribuţiei sale la promovarea idealurilor Organizaţiei”.