Care este marele oraş din România care rămâne fără locuitori. Situaţia este una foarte îngrijorătoare, conform specialiştilor. Oraşul este reşedinţă de judeţ în estul României și a avut parte de un monopol politic. Situația reală va fi scoasă la iveală la următorul recensământ al populaţiei, care este prevăzut pentru anul 2022.
Un mare oraș din România riscă să rămână fără locuitori. În 2002, pentru prima dată în istorie, orașul Focşani, reşedinţă de județ în Vrancea, depășea recordul din punct de vedere al populaţiei, cifrele oficiale de la recensământul populației indicând peste 100.000 de locuitori.
Oraşul Focșani era efervescent, pentru că fabricile construite pe timpul lui Ceaușescu încă funcţionau şi ofereau locuri de muncă. Situaţia era una echilibrată, chiar dacă investițiile străine întârziau să apară, şi nu prevestea ce avea să se întâmple.
Astfel, în doar 10 ani, între 2002 şi 2012, Focşaniul a înregistrat o depopulare de nu mai puțin de 28%, ajungând la doar 73.868 locuitori. S-au pierdut circa 30.000 de locuitori, în contextul în care la nivelul întregului judeţ Vrancea scăderea populaţiei a fost de 47.000 de oameni.
Este cea mai substanțială micșorare de populaţie înregistrată în țara noastră, ţinând cont că alte oraşe au crescut din acest punct de vedere. Una dintre explicaţii ar fi că prăbuşirea economică a localității i-a făcut pe locuitori să-și ia lumea în cap, ajungând prin toată Europa.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În 2022 va avea loc un nou recensmânt al populaţiei şi se prea poate să vedem cifre şi mai îngrijorătoare, în ciuda declaraţiilor primarului actual Cristi Misăilă. Acesta, acum doi ani şi jumătate spunea că românii nu mai pleacă în străinătate, ci din contră revin în țară bucuroşi că guvernul PSD a mărit salariile, fiind comparabile cu cele din Europa.
“Este o falsă opinie a dumneavoastră că cetăţenii din Focşani părăsesc ţara. Spun cu toată convingerea că sunt foarte mulţi cetăţeni care revin în ţară şi sunt bucuroşi pentru că administraţia publică locală şi judeţeană se preocupă de crearea unor condiţii de viaţă mult mai bune şi prin guvernarea PSD salariul minim pe economie a crescut considerabil, ajungând să fie comparabil cu salariile din ţările unde au lucrat, ceea ce face mult mai atractivă viaţa în România”, spunea atunci primarul Cristi Misăilă.
Acum, aşa cum arată statisticile, Focşaniul este demografic mult în urma altor orașe cum sunt: Bacău, Botoşani, Suceava sau Piatra Neamţ. La nivel național se situează pe locul 30 dintre reşedinţele de judeţ, oraşul depăşind, din punct de vedere al resursei umane, circa zece municipii omologe.