Marele Alb nu are ce căuta în acvariu: de ce îl găsești doar în natură

Gabriel Peneș 27.12.2022, 15:47
Marele Alb nu are ce căuta în acvariu: de ce îl găsești doar în natură

Marele Alb nu are ce căuta în acvariu. Deși ar fi o întâlnire în siguranță cu temutul prădător al oceanelor, sunt puține șanse să vedem un rechin din această specie „prizonier” într-un recipient cu apă, chiar și unul uriaș. Una dintre cele mai recente încercări de a ține un rechin alb în captivitate, de anul trecut, s-a soldat cu un eșec dramatic.

Marele Alb nu are ce căuta în acvariu

Marele Alb este unul dintre marii prădători ai oceanelor. De fapt, nu are dușmani naturali, cu excepția temutelor orci sau balene ucigașe. Și, firește, a omului, atunci când nu îl prinde vulnerabil în apă. De aceea, o întâlnire cu un asemenea rechin, ce poate ajunge la o lungime de peste 6 metri și o greutate de 3 tone ar fi de preferat să se facă în siguranța oferită de un acvariu.

Dar, se pare că rechinii din această specie și acvariile nu se potrivesc în niciun fel.  Una dintre ultimele încercări de a pune un rechin alb în captivitate a fost anul trecut, la Acvariul Okinawa Churaumi din Japonia. A murit în doar trei zile.

Înainte de aceasta, au existat zeci de încercări la fel de deprimante de a prezenta mari rechini albi pentru public. Prima încercare cunoscută a fost de către Marineland of the Pacific, din California, la mijlocul anilor 1950, scrie iflscience.com.

A supraviețuit mai puțin de o zi. SeaWorld a avut, de asemenea, câteva șanse să încerce să găzduiască mari rechini albi în anii 1970, 80 și 90, toate acestea ducând la moartea rechinului sau la eliberarea înapoi în sălbăticie în câteva săptămâni.

Marele Alb nu are ce căuta în acvariu: de ce îl găsești doar în natură
Rechinul alb poate ajunge și la 6 metri lungime și o greutate de 3 tone, fiind unul dintre prădătorii de top ai oceanelor

De ce îl găsești doar în natură

Până în anul 2004, cel mai mare rechin alb a supraviețuit în interiorul unui acvariu doar 16 de zile, în ciuda efortului depus pentru menţinerea sa în viață.

În anul 2004, Monterey Bay Aquarium, tot din California, a dovedit că există o modalitate de a păstra în viaţă rechinii albi, timp de aproximativ 6 luni, în condiţii de captivitate. Pentru aceasta s-a folosit un rezervor de peste 3,7 milioane de litri, având o adâncime de 10 m și care a fost proiectat special în acest scop.

În ciuda utilizării acestui rezervor uriaş, rechinul alb din acvariul de la Monterey Bay avea doar 1,2 m lungime, adică era minuscul în comparație cu lungimea medie normală a Marelui Alb, tocmai pentru a avea mai mult loc la dispoziţie ca să înoate. S-a ales un rechin alb mic deoarece putea fi hrănit doar cu pești şi nu cu mamifere, fiind mai ușor de întreținut. Dar, după ce acesta a ucis mai mulţi rechini din alte specii, a fost eliberat din nou în ocean.

Rechinii și acvariile, pur și simplu, nu sunt o combinație bună. Există câteva teorii despre motivul pentru care acești „duri ai oceanelor” se descurcă atât de prost în captivitate.

O mare problemă este dieta lor. Marele Alb este un prădători de vârf. În mediul natural, ar trebui să fie aproape morți de foame pentru a mânca și altceva în afară de pradă vie. Într-un cadru public de acvariu, asta nu este ușor sau ieftin de realizat. Este de remarcat faptul că mulți dintre marii albi care au stat în captivitate au refuzat adesea să mănânce cantități suficiente de hrană.

Stresul poate ucide rechinii albi în captivitate

Rechinii albi, spre deosebire de multe alte specii de rechin care sunt ținute în acvarii, preferă apele deschise în care ei pot înota pe distanțe lungi, ori de câte ori doresc. În plus, ei sunt unul dintre animalele acvatice care trebuie să înoate constant înainte, astfel încât apa să poată trece peste branhii pentru a obține oxigen.

Deoarece această specie poate crește adesea până la șase metri în lungime, ar fi nevoie de un acvariu absolut imens, pentru a-i oferi spațiul de care are nevoie. Desigur, acești rechini parcurg distanțe uriașe în sălbăticie. Un rechin, cunoscut sub numele de Nicole, a fost documentat când a călătorit din Africa în Australia și înapoi – o călătorie dus-întors de peste 20.000 de kilometric – în doar nouă luni.

De aceea, atunci când un rechin alb este luat din mediul lui natural și mutat într-un acvariu, chiar şi unul mare, se pare că stresul la care este supus îl ucide. Pe deasupra, mediul artificial al unui acvariu de sticlă ar putea copleși sau încurca electrorecepția incredibil de ascuțită a acestor rechini.

Această percepție senzorială le permite să detecteze mișcări subtile și schimbări în mediul marin. Cu toate acestea, într-un acvariu, ar fi ușor confundat de cantitatea uriașă de stimuli, de la pereții de sticlă până la echipamente electronice, care îi înconjoară.

 

Edit foto: Narcisa Tomulescu

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....