Marea Britanie și Comisia Europeană, acord nou pentru Brexit: „Este corect și echilibrat”

Raluca Juncu 17.10.2019, 15:28
Marea Britanie și Comisia Europeană, acord nou pentru Brexit: „Este corect și echilibrat”

Guvernul britanic și Comisia Europeană au ajuns la un nou acord pe tema Brexitului. Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker au ajuns astăzi la un nou acord, ce urmează să fie prezentat în următoarele ore liderilor reuniți la summitul Consiliului European.

Acordul de negociere purtat între Regatul Unit al Marii Britanii și UE a fost convenit înaintea reuniunii liderilor Europeni la Bruxelles de astăzi, transmite adevărul.ro. Tratatul anunţat prevede menţinerea Irlandei de Nord în legile vamale britanice, dar cu aplicarea normelor UE. Problema TVA-ului pentru Irlanda de Nord este încă în negociere. Acest regim de vamă s-ar aplica în Irlanda de Nord timp de patru ani cu începere din 2021 (când se termină perioada de tranziţie post Brexit). Ieşirea Irlandei de Nord din acest regim ar fi analizată atunci de Comitetul Mixt stabilit acum între UE şi Regatul Unit.

Ce spun liderii celor două tabere

„Avem un acord nou, prin care preluăm controlul – acum Parlamentul ar trebui să finalizeze sâmbătă Brexit-ul, astfel încât să putem trece la alte priorităţi, cum ar fi nivelul de trai, NHS, criminalitatea şi mediul nostru”, a scris Boris Johnson pe Twitter.

„Unde există voinţă, există un acord și avem unul! Este un acord echitabil şi echilibrat pentru UE şi Marea Britanie şi atestă angajamentul nostru pentru găsirea de soluţii. Recomand ca #EUCO (Consiliul European) să susţină această înţelegere”, a transmis, tot pe Twitter Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Jean Claude Junker, Președintele Comisiei Europene. Sursa foto: news.sky.com

Totodată, Juncker i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care îi solicită acestuia să susţină acordul.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 31 octombrie. Camera Comunelor a adoptat o lege care prevede întârzierea retragerii statului britanic din UE, dacă nu se ajunge la un acord cu privire la Brexit.

Următoarea provocare pentru premierul britanic, Boris Johnson, va fi să obţină aprobarea Parlamentului de la Londra, în mod particular a Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord, care deja a anunţat că nu va susţine noua înţelegere.

În eventualitatea în care Boris Johnson nu va obţine sprijinul parlamentarilor până sâmbătă, 19 octombrie, prim-ministrul britanic va trebui să solicite Uniunii Europene încă o amânare a procesului Brexit, până la data de 31 ianuarie 2020.

La scurt timp după anunțul de astăzi, s-a văzut deja și primul efect: lira sterlină s-a apreciat rapid în raport cu dolarul, cu 0,58%.

 

Urmăriți Impact.ro și pe