Marcel Ciolacu, discuții cu ministrul de Externe croat despre aderarea României la OCDE. „Este următorul pas al evoluției noastre democratice”

Anca Manolica 29.11.2022, 14:42

La începutul lunii ianuarie, cea mai importantă organizaţie economică din lume deschidea negocierile pentru intrarea României la OCDE. Țara noastră încerca de ani buni să adere la această Organizație, depunând candidatura oficială în aprilie 2004. Iată ce a discutat Marcel Ciolacu pe acest subiect cu ministrul de Externe croat.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu ministrul croat de Externe

Președintele Camerei Deputaților s-a întâlnit marți, 29 noiembrie, cu ministrul Afacerilor Externe și Europene al Croației, Gordan Grlic Radman, prezent la București pentru a participa la Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO. Cei doi oficiali au discutat despre aderarea la OCDE, dar și despre necesitatea aderării celor două țări la Spațiul Schengen.

„M-am bucurat să împărtășesc cu partenerii noștri croați aceeași viziune comună cu privire la necesitatea aderării în acest an a țărilor noastre la spațiul Schengen.

Acest lucru ar reprezenta nu numai o recunoaștere a așteptărilor noastre legitime, ci și o contribuție directă și semnificativă la consolidarea competitivității pieței interne și la creșterea rezilienței Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu ministrul croat de Externe
Marcel Ciolacu, întâlnire cu ministrul croat de Externe

„Este următorul pas al evoluției noastre democratice”

Cei doi oficiali au vorbit despre aderarea la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), obiectiv ce reprezintă „următorul pas ale evoluției noastre democratice”. Marcel Ciolacu a spus că România și Croația au relații bilaterale foarte bune, iar discuția purtată reconfirmă viziunile simulare asupra principalelor teme din cadrul UE și al NATO.

„Discuțiile au vizat și un alt obiectiv major de politică externă – aderarea la OCDE, un obiectiv susținut de întreaga clasă politică, precum și de societatea românească.

Acesta este următorul pas al evoluției noastre democratice, după ce am intrat în clubul select al Uniunii Europene și NATO”, a completat președintele Camerei Deputaților.

Ministrul Afacerilor Externe și Europene al Croației se află în aceste zile la București, acolo unde ia parte la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO care are loc în perioada 29-30 noiembrie la București.

Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a decis pe 25 ianuarie 2022 să deschidă discuțiile pentru aderarea la OCDE, printre candidați aflându-se România și Croația. Guvernul țării noastre saluta această decizie, arătând că reprezintă „un succes politico-diplomatic deosebit, care confirmă, totodată, nivelul ridicat de pregătire tehnică al României”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...