Marcel Ciolacu dă speranţă românilor. Guvernul va prelungi schema de ajutor în energie şi după luna martie

Iancu Andreea 16.02.2022, 23:29
Marcel Ciolacu dă speranţă românilor. Guvernul va prelungi schema de ajutor în energie şi după luna martie

În contextul scumpirilor extrem de serioase în privința energiei electrice și gazului, Guvernul a stabilit plafonarea prețurilor la cele două utilități până în luna martie a acestui an. Totuși, Marcel Ciolacu, liderul PSD, le dă românilor speranță că schema de ajutor în energie ar putea fi prelungită și după prima lună de primăvară. Dincolo de divergențele politice din alianța cu PNL, președintele social-democraților consideră că majoritatea parlamentară reprezintă asul din mâneca guvernanților.

Marcel Ciolacu, despre schema de ajutor în energie. Există șansa de a se prelungi după luna martie

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține, într-un interviu recent pentru Reuters, că prezenta coaliție de guvernare va rezista până la alegerile generale din 2024, cel puțin, însă, pe lângă divergențele politice, social-democrații se vor folosi de majoritatea parlamentară pentru implementarea reformelor pentru viitor. Totodată, Marcel Ciolacu susține că schema de ajutor în energie ar putea fi prelungită și după luna martie, când a fost stabilit plafonul de prețuri pentru curent și gaze.

Chiar dacă există unele dezacorduri în coaliție, în special în privința măsurilor fiscale și creșterii salariilor și pensiilor, liderul PSD consideră că echipa formată alături de PNL, la guvernare, poate rezista chiar și după alegerile din 2024. În plus, majoritatea parlamentară de care dispune coaliția va susține depășirea crizelor din sănătate, energie și economie.

„Când ai o astfel de majoritate, trebuie să ţinteşti să faci lucruri îndrăzneţe. Cred că această coaliţie de guvernare va funcţiona până în 2024 şi mai cred că are un viitor şi după 2024 cu aceeaşi structură. Nu poţi face lucruri în doar trei ani. România trebuie să revină la stabilitatea politică”, a spus președintele Camerei Deputaților pentru reuters.com.

Marcel Ciolacu, despre schema de ajutor în energie după luna martie
Marcel Ciolacu, liderul PSD

Liderul PSD, privind către viitor. Marcel Ciolacu susține că sunt necesare surse noi de producție a energiei

Guvernul va prelungi schema de ajutor în energie, susține Marcel Ciolacu, prin plafonarea prețurilor și prin subvențiile pentru gospodării și companii mici, chiar și după luna martie. Pe de altă parte, liderul PSD respinge propunerea de reducere a TVA la prețurile la curentul electric începând cu luna aprilie. Cu toate acestea, BNR a efectuat o analiză, estimând că inflația, care a urcat în ianuarie la cel mai înalt nivel de peste un deceniu, va ajunge în aprilie la o valoare cu două cifre, după încheierea schemei de subvenționare.

„Dacă preţurile rămân plafonate, de ce să scazi TVA?”, a afirmat el.

Pentru a rezolva problema energiei în România, Marcel Ciolacu susține că este nevoie să se investească în surse noi de producție și să devină independentă energetic în următorii trei ani. În cadrul interviului, președintele PSD a menționat că Parlamentul urmează să aprobe modificări la taxa privind exploatările offshore, care a dus la îngreunarea proiectelor de gaze din Marea Neagră. Totuși, această taxă a reprezentat una dintre restricțiile asupra sectorului energetic pe care social-democrații le-au introdus în timpul guvernului din 2018.

Urmăriți Impact.ro și pe