MAI scoate în stradă zeci de mii de polițiști pentru weekendul de 1 mai. „Echipajele de ordine publică vor desfăşura acţiuni punctuale”

Ana Anitoiu 29.04.2022, 14:05
MAI scoate în stradă zeci de mii de polițiști pentru weekendul de 1 mai. „Echipajele de ordine publică vor desfăşura acţiuni punctuale”

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) scoate în stradă zeci de mii de polițiști pentru weekendul de 1 mai, începând de vineri și până duminică, în contextul în care în țară vor fi organizate peste 100.000 de manifestări cultural-artistice la care vor participa aproximativ 150.000 de persoane.

MAI, despre polițiștii scoși în stradă în weekendul de 1 mai

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, aproape 25.000 de angajați vor fi prezenți pe străzi la nivel național în fiecare zi a weekendului de 1 mai, de vineri până duminică, pentru a asigura liniștea și ordinea publică.

„Cele mai importante manifestări, din punct de vedere al numărului de participanţi, vor avea loc în Braşov şi Sfântu Gheorghe, cu 10.000 de participanţi, şi în Costineşti cu aproximativ 16.000 de participanţi.

Poliţiştii şi jandarmii vor acorda o atenţie deosebită protejării cetăţenilor care participă la evenimente publice, efectivele MAI concentrându-se pe prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă şi a celor specifice mediului stradal.

În scop preventiv, echipajele de ordine publică vor desfăşura acţiuni punctuale în locurile în care există riscul producerii unor activităţi turbulente sau violente, precum baruri, cluburi, discoteci, spaţii de cazare aglomerate sau locuri de agrement”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

MAI scoate in strada zeci de mii de politisti pentru weekendul de 1 mai
Zeci de mii de angajati ai MAI, vigilenti in weekendul de 1 mai. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Punct de lucru al MAI, pe autostrada A2

Totodată, purtătorul de cuvânt al MAI a spus că, în afară de suplimentarea numărului efectivelor de ordine publică şi al echipajelor care asigură intervenţia în situaţii de urgenţă în stațiunile turistice din țară, a fost operaționalizat un punct de lucru pe autostrada A2. Acesta are o componentă de prim ajutor şi stingere incendii ce va permite intervenţia rapidă în cazul producerii unor accidente grave.

De asemenea, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, poliţiştii rutieri vor fi prezenți pe cele mai aglomerate drumuri din țară, astfel încât să fluidizeze circulația și să prevină accidentele grave.

Polițiștii vor organiza filtre pentru a-i depista pe șoferii din țară care vor conduce în această perioadă sub influenţa băuturilor alcoolice sau a diverselor substanţe interzise, punându-i în pericol pe ceilalți participanți la trafic.

Conform MAI, polițiștii rutieri vor folosi în weekendul de 1 mai aproximativ 350 de aparate radar pentru descurajarea conducătorilor auto care îşi riscă propria viaţă, dar şi pe a altora, prin depășirea vitezei legale.

Traficul, monitorizat de elicoptere în weekendul de 1 mai

Mai mult, traficul rutier de pe cele mai circulate drumuri naționale, autostrăzi sau căi de acces în destinații turistice, va fi monitorizat de elicoptere ce vor fi ridicate de la sol de către Inspectoratul General de Aviaţie.

În acest fel, echipajele de poliţie rutieră vor fi informate în timp util în legătură cu zonele cu probleme şi situaţiile de pericol, astfel încât să poată interveni urgent. Monica Dajbog a precizat că MAI a mai transmis că ministerul a cerut ca structurile mobilizate în acest weekend să acorde prioritate „misiunilor cu caracter preventiv şi parteneriatului cu cetăţenii”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...