Mai multe orașe din China vin cu noi restricții COVID. Milioane de persoane sunt în continuare blocate

Mihnea Tălău 11.08.2022, 10:11
Mai multe orașe din China vin cu noi restricții COVID. Milioane de persoane sunt în continuare blocate

În timp ce vecinii din Coreea de Nord, au declarat victoria în lupta cu pandemia, mai multe orașe chinezești afectate de COVID, din estul până în vestul țării, au impus joi noi restricții și închideri pentru populație, pentru a stăpâni focarele care amenință din nou să perturbe economiile locale.

Se experimentează un tip de izolare ”mai blândă”

Reducerea mișcărilor inutile ale oamenilor timp de câteva zile – un tip de izolare mai blândă – de îndată ce apar zeci de cazuri noi este o practică cheie a strategiei chineze „COVID-zero dinamic”. Scopul este de a evita transformarea eforturilor de stopare a unui focar în coșmaruri prelungite, așa cum s-a întâmplat în Shanghai și Wuhan.

Incertitudinea cu privire la cât ar putea dura astfel de blocaje mai mici – deoarece transmisibilitatea ridicată a Omicron face mai dificilă eliminarea infecțiilor – a afectat încrederea mediului de afaceri și a făcut ca oamenii să fie mai puțin dispuși să călătorească.

Centrul de export și producție din estul țării, Yiwu, a anunțat joi că va intra în trei zile de „gestionare tăcută”, majoritatea locuitorilor săi având interdicție de a părăsi zonele desemnate, iar unii fiind închiși în casele lor, scrie Reuters.

Cei 1,9 milioane de locuitori din Yiwu s-au alăturat milioanelor de alte persoane din mai multe orașe ale căror mișcări sunt limitate în mare parte la complexele lor rezidențiale, cu excepția cazului în care trebuie să iasă pentru chestiuni precum testele COVID, cumpărături sau vizite la spital.

După Shanghai și Beijingul este lovit de coronavirus. Restricții și testări în masă

Companiile ai căror angajați pot lucra în campusuri închise au în continuare voie să funcționeze, în timp ce toate locurile publice din Yiwu urmau să fie închise pe parcursul celor trei zile, cu excepția spitalelor și a altor locuri care oferă servicii esențiale.

În regiunea vestică chineză Xinjiang, trei orașe din zona Aksu au permis începând de joi angajaților să își părăsească locuințele pentru a merge la serviciu, limitând în același timp toate celelalte persoane doar la deplasările necesare. Nu este clar când vor fi ridicate aceste măsuri.

Mai multe districte au fost închise zile întregi

Între timp, districte cheie din capitala Xinjiang, Urumqi, au fost închise timp de cinci zile începând de miercuri.

Aglomerațiile din zonele fierbinți ale turismului Hainan și Tibet au continuat să se extindă, orașele afectate fiind sub izolare.

China continentală a raportat 1.993 de noi cazuri de coronavirus transmise pe plan intern pentru data de 10 august – 614 simptomatice și 1.379 asimptomatice – a anunțat joi Comisia Națională de Sănătate.

Nu s-au înregistrat noi decese, menținând numărul deceselor la 5.226. China a confirmat 232.809 cazuri cu simptome până la data de 10 august, inclusiv cele transmise local și cele din rândul sosirilor.

Capitala Chinei, Beijing, a raportat două cazuri locale pentru ziua precedentă, în timp ce centrul financiar Shanghai și centrul tehnologic din sudul țării, Shenzhen, au raportat zero noi infecții locale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...