Mai cresc pensiile? Calculele au fost date peste cap. Ce s-a transmis de la vârful ministerului

Iancu Andreea 20.03.2022, 14:13
Mai cresc pensiile? Calculele au fost date peste cap. Ce s-a transmis de la vârful ministerului

Inflația și majorările de prețuri cauzate de criza economică cu care ne confruntăm în urma celor doi ani de pandemie și, recent, din cauza războiului din Ucraina, pun presiune pe veniturile românilor. Iar pensionarii sunt una dintre cele mai afectate categorii. În timp ce mulți se întreabă dacă mai cresc pensiile în perioada următoare, după ce ani de zile punctul de pensie a tot fost majorat constant, un reprezentant al Ministerului Muncii dezvăluie motivul pentru care calculele autorităților au fost date peste cap.

Detalii importante despre pensiile românilor. Mai cresc sau nu veniturile pensionarilor?

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a vorbit recent despre problema pensiilor din România. Oficialul a făcut o retrospectivă a creșterilor punctelor de pensie din ultimii ani și a menționat care sunt planurile pentru următoarea perioadă. Reprezentantul ministerului explică dacă mai cresc sau nu pensiile românilor, dat fiind contextul actual extrem de tensionat din punct de vedere financiar.

Vasilcoiu a realizat un tabel cu evoluția punctului de pensie începând din anul 2009, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook. Datele arată o creștere semnificativă în ultimul deceniu a veniturilor pensionarilor, iar măsurile adiacente stabilite de autorități au încercat anularea dezechilibrelor dintre veniturile încasate de unii români.

”În România punctajul obținut de o persoană care ajunge la vârsta de pensionare este mic, media fiind de un punct. Dacă nu se instituia pensia minimă și nu se mărea constant punctul de pensie, aveam și azi pensii cuprinse între 12 și 600 de lei. De exemplu, punctul de pensie era 871 de lei în 2016, iar astăzi e 1586 lei.” a spus Vasilcoiu.

Informații de la vârful ministerului, despre pensii
Informații de la vârful ministerului, despre pensii

Evoluția punctului de pensie de-a lungul ultimilor ani

Timp de trei ani la rând, punctul de pensie a fost de 732,8 lei și a înregistrat o primă creștere în luna ianuarie a anului 2013, când ajunsese să valoreze 762,1 lei. Ulterior, acesta a fost majorat anual, cel puțin o dată.

  • ianuarie 2014 – 790,7 lei
  • ianuarie 2015 – 830,2 lei
  • ianuarie 2016 – 871,7 lei
  • 2017 – 917,5 lei (ianuarie) și 1.000 lei (iulie)
  • 2018: 1.000 (ianuarie) și 1.100 (iulie)
  • 2019: 1.1oo (ianuarie-august) și 1.265 (septembrie)
  • 2020: 1.265 (ianuarie-august) și 1.442 (septembrie).

În anul 2021, punctul de pensie a rămas la valoarea de 1.442 de lei și a crescut la 1.586 de lei în ianuarie 2022.

Ne putem aștepta la o creștere a punctului de pensie în următoarea perioadă?

Invitat în cadrul unui podcast, „Subiecte Capitale”, Cristian Vasilcoiu, a vorbit despre problemele pe care le întâmpină coaliția de guvernare cu privire la prevederile din PNRR, care afectează majorarea pensiilor românilor. Secretarul de stat din Ministerul Muncii a anunțat că 15 miliarde de lei, sumă care ar fi putut fi redirecționată către pensii, va merge către compensarea facturilor la energie. Criza energetică afectează astfel posibilitatea creșterii punctului de pensie.

„Din 2017 și până astăzi pensiile au crescut în jur de 50%. În februarie 2017 pensia minimă era undeva la 350 sau 400 de lei. Acum este 1.000 lei. Punctul de pensie era 871 lei, acum este 1.500 lei. În ultimii 5 ani iată că avem niște creșteri. Analizăm împreună cu ministerul de Finanțe o nouă posibilitate de creștere a pensiilor și salariilor.

Încă nu s-a terminat trimestrul I să vedem ce cheltuieli a avut statul, care este deficitul și în funcție de asta să vedem ce bani avem pentru a-i redirecționa către pensii și salarii. Criza energetică ne-a dat calculele peste cap, 15 miliarde din banii statului se duc pe compensare și plafonare la energie. Fără această criză ei se puteau investi în salarii și pensii”, explică secretarul de stat Cristian Vasilcoiu.

Discuții în coaliție privind creșterea punctului de pensie

Totodată, oficialul român a menționat că reformele pe care ministerul și le-a propus pentru această perioadă au fost îndeplinite.

„Ce ține de reforma pensiilor în trimestrul acesta, am îndeplinit, și anume tot ceea ce înseamnă semnarea acordului cu Banca Mondială în vederea asigurării asistenței tehnice pentru o analiză asupra legii pensiilor 127, legea existentă, și o eventuală îmbunătățire. Toate aceste lucruri sunt în grafic și se vor realiza”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, la Antena 3.

Pe de altă parte, oficialii de la guvernare nu au ajuns la o concluzie în privința unei noi creșteri a veniturilor pensionarilor, deși era așteptată o nouă majorare a punctului de pensie în luna septembrie, ca parte din calendarul de reformă pe care ministerul Muncii l-a stabilit.

„În acest moment, avem discuții în coaliție pentru a găsi cele mai bune soluții și căutăm soluții să vedem ce putem face în continuare pentru cetățenii români, pentru că eu aș apela un pic la memoria tuturor și aș adresa o întrebare retorică, dar cu o încărcătură foarte mare: Ce s-ar fi întâmplat cu cei mai vulnerabili cetățeni români, dacă nu am fi impus acel pachet social la negocierea la preluarea guvernării?”

Nesiguranța din ultimele săptămâni, ca urmare a declanșării războiului din Ucraina, contribuie cu siguranță la deciziile luate de autorități în perioada următoare și afectează majorările pregătite înainte de conflict.

Urmăriți Impact.ro și pe