Maghiarimea politică nu renunță la șovinismul și revizionismul ei

Dan Mlădinoiu 06.10.2020, 13:26
Maghiarimea politică nu renunță la șovinismul și revizionismul ei

Este arhicunoscut faptul că maghiarii cu ștaif politic jinduiesc la modificarea primului articol din legea fundamentală a României, în sensul atașării prefixului “multi” la sintagma “stat național”. Este limpede că episodul Trianon le-a rămas în memorie, precum un os de pește înfipt în epiglotă.

Maghiarimea politică nu renunță la șovinismul și revizionismul ei

Premierul Viktor Orban a dat de mai multe ori cu prova în malurile bunei cuviințe la capitolul relații cu țara noastră, dovedindu-și predispoziția către atitudini de asperitate. Au adoptat reacții ostile înșiși parlamentari UDMR plătiți consistent din banul public românesc. Atunci, la ce te poți aștepta din partea unui ambasador al Ungariei la București, Oskar Fuzes, cel a cărui vină este echivalentă cu a unei trompete, în care suflă până la saturație cu salivă șeful său de la Budapesta?

Dar soția diplomatului, o doamnă ce și-a pus în cap poalele catrinței xenofobe, în martie 2011, la noi, în Târgu Mureș, de unde, cocoțată pe o scenă, a livrat auditoriului o declarație “parfumată” ca o varză putredă: “Ardealul a fost luat de la noi de țările și puterile care au vrut să ațâțe națiunile și să deseneze niște granițe la care ei să fie în continuare puternici și dirijori”. Această grăire, izvorâtă dintr-o furtună de revizionism maghiar a fost la un pas de a declanșa un conflict diplomatic.

Asemenea vibrări ale aerului, ca aflare în treabă, purtând glazură de minciună sfruntată, denotă că doar cine nu a aprofundat nimic poate avea convingeri. Dacă ungurii au observat că o astfel de temă aduce cu mersul pe un cal mort, nu înțeleg de ce nu coboară din șa. Numai ca să urmeze umbra hunului Attila? Înseamnă că au nevoie de dificultăți, iar ele sunt necesare pentru sănătate. Maghiarii sunt diletanți, ceea ce le oferă prilejul părerii neacoperite. Ce își doresc ei este o utopie, dar utopia este paradisul proștilor.

Maghiarimea politica nu renunta la sovinismul si revizionismul ei
Maghiarimea politica nu renunta la sovinismul si revizionismul ei

Gheorghe Brătianu spunea cândva că singurul prieten al României este Marea Neagră. Adevărat! Țara asta este o insulă a latinității, poate cea mai importantă sursă a istoriei demne de prețuire. Nu mai puțin veridic este că de nenumărate ori atitudinea Bucureștiului față de repetatele ghionturi ungurești a fost aceea a unei nătângi gospodine, ce încasează scatoalce de la soțul ei îmbibat de palinca megieșiei cu gardul la apus. Fără a se plânge măcar șefului de post, pentru violență domestică.

Așadar, pentru că arțagul vecinilor din Panonia se duce înapoi în timp, undeva prin anii ’20 ai veacului trecut, avea sau nu dreptate Petre Țuțea, născut exact acum 118 ani, pe 6 octombrie, când îi zugrăvea astfel?: “Ungurii au fost pe liziera habsburgică. N-au avut misiuni civilizatoare. Au fost grăniceri. Bolyai este sas. Îl chema Johann, iar pe tatăl lui, Wolfgang. Cultura lor a fost latino- germană. Au venit din Atelcuz și prezintă un fenomen de involuție. Un neam turanic, care nu poate asimila valorile europene. N-au dat niciun om mare”.

Azi pentru comportamentul lor iliberal, contrar liniei directoare comune, ba chiar vădit ostil, Polonia și Ungaria au primit “cartonaș galben” din partea UE și avertismentul scris că o continuare a atitudinii lor le va aduce exmatricularea.

Trec cu destulă dezamăgire peste aspectul că românii din Ungaria nu au nici a mia parte din beneficiile maghiarilor de aici, însă șovinismul ultimilor devine tot mai obraznic și inacceptabil. Nu am auzit de vreo agenție de presă care să consemneze gestul absolut imbecil al unui conațional de-al nostru, spânzurând momâia Sfântului Ștefan I pe teritoriul țării vecine, așa cum a cutezat acel ungur bolund să-l aninie pe Avram Iancu într-o piață publică din România.

Mă văd nevoit să-i dau dreptate “țarului” Putin, care declara ferm că orice străin, dacă vrea să locuiască în Rusia, trebuie să cunoască limba și să se supună legilor țării sale. La noi, maidan cu multe scânduri lipsă în gard. Caz concret:

Edilul- șef al comunei Remetea (Jud. Harghita) arborase steagul satului, pe cel secuiesc și drapelul de stat al Ungariei în fața primăriei și mai peste tot. Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de dl. Dan Tănasă s-a adresat instanței de judecată, pentru a-l obliga pe Laczko- Albert Elemer să respecte legislația în vigoare în privința drapelelor pe domeniul public.

Românul a câștigat, Justiția obligându-l pe maghiar să îndepărteze steagurile străine, plus plata cheltuielilor de judecată. Același primar fusese amendat în 2018 de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.
Mai exact, acesta editase o publicație exclusiv în ungurește. Cum altfel, președintele CNCD, Csaba Asztalos Ferec, a luat apărarea colegului de partid și a votat împotriva aplicării amenzii. Fapta este din 2012.

Același CNCD a atacat cu recurs sentința Curții de Apel București, la ÎCCJ, însă a pierdut definitiv. Asztalos e recidivist în partizanat. De pildă, în 2013, CNCD a emis o hotărâre prin care a constatat că primarul UDMR din Borsec nu îi discriminează pe români, după ce în 2011, gospodarul- principal, Mik Joszef, scotea un ziar, cu banii românilor, ca mai târziu la Remetea. Dovadă clară de ticăloșie, marca șefului CNCD, instituție condusă, când e cazul, cu sens de maghiarizare. În sfârșit, în 2011, stema Ungariei a fost reamplasată pe frontispiciul ginaziului Salamon Erno, din Gheorgheni (Harghita).

Mecanisme diplomatice și convenții limpezi pot pune oricând stavilă manifestărilor deviante. Poziții exhibate de mult de către Ungaria și piticii ei de peste frontieră. Naționalismul găunos, deșanțat, trebuie pus cu fălcile pe labe. Drapelul secuilor și chiar al Ungariei (acolo unde nu trebuie) deranjează și maculează fațadele unor edificii oficiale din România. Nu sunt doar agresive, ci ofensatoare și indezirabile. Indiferent cât de greu le-ar cădea la duoden unor Viktori, Gyogy, Istvany îndepărtarea lor. Deși unii le bagatelizează, și simbolurile pot dăuna unor relații, istoriei și diplomației. Să nu uităm că zvastica a agresat o aproape întreagă omenire. Și ea era doar un simplu simbol.

Urmăriți Impact.ro și pe